Hva er blodets funksjoner?

Blodfunksjonene er mange, men kan i det vesentlige brytes ned i to undergrupper. Blod transporterer ting til kroppens forskjellige vev, og det fjerner ting fra kroppens vev. Det kan være lettest å tenke på blod som en uendelig serie med lysbussbiler eller tog som beveger seg gjennom et enormt transportnettverk. I denne forstand, er “bilene” stadig å levere nødvendige elementer eller bære bort ting som produseres av kroppen.

Som et leveringssystem er det mange blodfunksjoner. Nøkkelen blant disse er å levere oksygen til alle vev, siden ingen kroppsdeler overlever uten regelmessig tilførsel av oksygen. Dette er ikke det eneste på “light rail system” som blir levert, men. Andre ting som går i blod inkluderer hormoner, næringsstoffer, temperaturregulerende elementer og ulike former for næring, som mineraler og vitaminer.

Enkelte typer blodceller går bare til handling hvis kroppen krever det, og dette er en av hovedfunksjonene i blodet. Hvis bakterier kommer inn i kroppen, kommer hvite blodlegemer til å bekjempe det. En skade krever celler og materialer for å hjelpe blodpropp. Disse cellene er ikke skilt fra resten av blodet og reiser hele tiden med det. Når man ser på en kuttet blødning, kan folk ikke se cellene som forskjellige, men under et mikroskop er det lett å se at det er mange elementer som lager blod. Ved alle disse elementene som går sammen, er de klare til å jobbe på de måter som trengs når det er nødvendig, og disse ekstra “etter behov” -funksjonene kan kalles spesielle leveranser, basert på individuelle fysiske forhold.

Det er klart da, at en av blodets funksjoner skal fungere som et leveransesystem, men transportnettverket har en annen viktig jobb. Det må også kunne rydde bort ting kroppen produserer eller ikke trenger. Ulike typer avfall blir båret bort med blod og kan i siste instans utskilles fra kroppen eller transformeres gjennom kjemiske prosesser. Blodet må også kvitte seg med overflødig karbondioksyd, slik at blodnivåene beholder en normal pH-balanse.

Når blodfunksjonene mistenkes å være utilstrekkelige eller unormale, kan en ting leger gjøre, utføre en fullstendig blodtellingstest (CBC) eller andre medisinske tester for å bestemme effekten av bilene og nettverket. Legene kan for eksempel se på vener og arterier for å se om innsnevring skaper problemer med “bilene” som reiser. Alternativt kunne de se på selve blodet for å sjekke det for utilstrekkelighet. Siden så mye av hvilke organer som er i stand til å gjøre, er fullt avhengig av dette viktige transportsystemet, kan problemer med det bli svært viktig og kreve umiddelbar reparasjon eller medisinsk behandling.