Hva er de forskjellige årsakene til øretøppens smerte?

Fallopian rør er kanaler som knytter en kvinnes eggstokkene til livmor hennes, og som fungerer som en kanal gjennom hvilken et egg passerer i livmoren under eggløsning. Fallopian tube smerte, som ofte registrerer som generalisert bekken smerte, kan være ubehagelig og til og med skremmende. Å forstå de potensielle årsakene til smerte i egglederørene kan være det første skrittet i å eliminere denne ubehagelige tilstanden. Smerte i egglederørene kan skyldes en seksuelt overførbar infeksjon, av en helsetilstand som endometriose, eller ved ektopisk graviditet. I sjeldne tilfeller kan det oppstå smerte fordi en av egglederne er blitt vridd eller har utviklet kreft.

En vanlig årsak til fallopier smerte er seksuelt overført infeksjon. Spesielt fallopian rør kan bli påvirket av Chlamydia, gonoré, og bekken inflammatorisk sykdom (PID). Bakteriene som forårsaker disse forholdene kan infisere egglederne, forårsaker at vevet som fører dem til å bli scarred. Dette arrvevet kan igjen føre til at rørene blir blokkert, noe som fører til smerte og ofte fruktbarhetsproblemer. For å unngå skade på egglederne, må seksuelt overførte infeksjoner behandles tidlig med antibiotika.

Endometriose kan også være ansvarlig for smerter i egglederøret. Denne tilstanden oppstår når ulike deler av reproduksjonssystemet, ofte inkludert egglederørene, utvikler et unormalt lag av vev under menstruasjonssyklusen. Vevet, som ikke kan kaste ut i det samme som livmorvev, begynner å bygge opp, forårsaker arrdannelse, blokkering og smerte i de områdene det påvirker. Endometriose kan noen ganger behandles med medisinering eller kirurgisk inngrep.

En annen potensiell årsak til fallopian smerte er ektopisk graviditet. I denne tilstanden blir et befruktet egg ikke implantert i livmorveggen, men i stedet implantater i egglederørene eller en annen del av reproduksjonssystemet. Skarp bekkenpine er en av de vanligste symptomene på denne tilstanden. Ofte oppstår en ektopisk graviditet fordi egglederene har blitt skadet, enten ved en infeksjon som PID eller ved en tilstand som endometriose. Et egg som er implantert utenfor livmoren, kan ikke overleve, og veksten kan føre til alvorlig indre blødning, en ektopisk graviditet må generelt avsluttes via en oral medisinering eller kirurgi.

Svært sjelden, fallopian tube smerte kan være forårsaket av en tilstand kalt tubal vridning. I denne tilstanden, som ofte er ganske smertefullt, blir et av egglederne vridd, noe som resulterer i en redusert blodgjennomstrømning til strukturen. Dette kan skyldes en fysisk unormalitet i reproduktive strukturer, fra de interne skiftene som oppstår under graviditet, eller fra fysisk traumer, som for eksempel en bilulykke. Tubal vridning krever generelt kirurgisk behandling.

Endelig, mens uvanlig, kan smerter i fallopierøret noen ganger skyldes eggløpskreft. Denne tilstanden oppstår når unormale celler begynner å vokse innenfor egglederne. På grunn av strukturen og plasseringen av egglederørene, kan denne typen kreft være vanskelig å diagnostisere. Som med alle kreftformer, forbedrer tidlig intervensjon sjansene for vellykket behandling. Derfor bør kvinner med vedvarende, udiagnostisert smerte i fallopierområdet konsultere en lege for å utelukke en alvorlig tilstand som kreft.