Hva er de forskjellige bruksområdene av kalsiumkarbonat?

Selv om det er mange forskjellige bruksområder for kalsiumkarbonat, er det sannsynligvis best kjent som et kosttilskudd, en antacida og tavlekalk. Det er mange andre bruksområder for kalsiumkarbonat, alt fra produksjonsprosessen for glassfiber til pigmentmaling. Noen andre interessante hverdagsartikler som folk flest sannsynligvis ikke vet er laget med kalsiumkarbonat, er babybleier, pokersjenger, kakeblandinger og matfargestoffer.

Kalsiumkarbonat finnes ofte i bergarter som marmor, kalkstein, travertin og kritt. Den finnes i steinbrudd og gruver. I sin reneste form er kalsiumkarbonat avledet av naturstein som marmor, men det kan også behandles for å forandre uraffinert kalsiumoksid til utfelt kalsiumkarbonat (PCC). Når PCC er malt i et fint pulver, blir det malt kalsiumkarbonat (GCC).

To av de mest kjente bruksområder av kalsiumkarbonat er medisinske. Det er tatt som kalsiumtilskudd av personer med kalsiummangel og brukes som antacida for å redusere syre i magen og lindre fordøyelsesbesvær og halsbrann. Noen irritable tarmsyndrom-pasienter tar et kalsiumkarbonat-supplement for å redusere eller lindre diaré.

Mange husholdningsartikler inneholder kalsiumkarbonat. Tannkrem, natron, baderomsrenser og skokrem er noen få eksempler. Kalsiumkarbonat er også en viktig komponent i bakken av tepper, i tillegg til å være ansvarlig for de harde vannflatene som er igjen i dusjen eller badekaret.

Kalsiumkarbonat er viktig I flere næringer, inkludert byggebransjen, hvor den brukes som byggemateriale, jernindustrien, der den brukes til å rense jern og oljeindustrien, der den er en ingrediens i borevæsker. På samme måte nøytraliserer kalsiumkarbonat magesyre, det kan brukes til å nøytralisere sur jord og vann.

En annen vanlig bruk av kalsiumkarbonat er som fyllemiddel. Både GCC og PCC brukes som fyllstoff ved fremstilling av papir. Skrivepapir, skriverpapir og kopipapir er alle produsert med så mye som 20% kalsiumkarbonatfyller. Kalsiumkarbonat brukes også som fyllstoff i andre gjenstander, inkludert plast, caulk og tetningsmidler. Det brukes til og med i farmasøytisk industri som filler for forskjellige tabletter.