Hva er de forskjellige bruksområder for et malekottkateter?

Et Malecot-kateter er et stykke medisinsk utstyr som brukes i en rekke prosedyrer, fra drenering til fôring og embryooverføring. Røret har enten to eller fire vinger i den ene enden og kan settes inn gjennom huden i forskjellige områder av kroppen. Prosedyren som utføres og den spesielle bruken vil bestemme hvor kateteret er plassert.

Det er forskjellige dreneringsprosedyrer utført ved hjelp av Malecot katetre. En slik prosedyre er en del av en nephrostomi. En nephrostomi innebærer å kutte et hull i huden og sette et Malecot-kateter inn i nyrene. Dette tillater at urin dreneres direkte fra nyren til en pose festet til den andre enden av kateteret.

Nyrestein kan også passeres ved å sette et Malecot-kateter direkte inn i urinrøret. Kateteret vil fungere som en stent som gjør at steinen kan passere trygt. Mens kateteret er satt inn, vil urin også bli drenert.

Et Malecot-kateter brukes også i en radikal cystektomi, en prosedyre der blæren og nærliggende organer fjernes, ofte for å forhindre spredning av kreft. Røret er plassert gjennom magen for å tømme urinposen som ble dannet kirurgisk for å erstatte blæren. Slim blir også spylt ut med kateteret. Kateteret er slitt hjem etter at legen gir pasientens instruksjoner om hvordan man skal ta vare på røret. Fjerning skjer vanligvis omtrent tre uker etter operasjonen.

En annen bruk for et Malecot-kateter, eller G-rør, er som et fôringsrør. Denne G-røret er plassert nøyaktig i en pasients underliv. Et snitt er laget i strukturen i bukveggen og røret glir inn i magen. Røret tillater pasienten å motta nødvendige næringsstoffer og kan være på plass i kort tid eller permanent. Røret må alltid være rent slik at infeksjon ikke oppstår.

Malecot katetre brukes også i embryooverføring. Kvinner som har tidlig stadium livmoderhalscancer kan ha en radikal trakelektomi, som fjerner livmorhalsen, men forlater livmoren på plass for å bevare muligheten for graviditet i fremtiden. Når tiden kommer til å prøve en graviditet, blir et Malecot-kateter satt inn i livmorhulen for å åpne åpningen for embryooverføringen.

Når og hvordan kateteret fjernes, vil avhenge av hvorfor kateteret ble satt inn. Det må tas forsiktighet etter at kateteret er fjernet. Det kan være noe fysisk ubehag for en tid som nettstedet helbreder, og innsatsområdet må holdes sterilt og rent for å redusere risikoen for infeksjon under helbredelse.