Hva er de forskjellige måtene å behandle en stye på?

En stye, som er en betent bump som dannes på en persons øyelokk, kan behandles med grunnleggende tiltak en person kan ta hjemme. Denne typen bump dannes når kjertler som produserer olje blir smittet og vanligvis går bort alene på en uke eller to. Som sådan er hjemme-tiltak vanligvis nok til å holde ubehag til et minimum og redusere risikoen for videre infeksjon fra en stye. Hvis det ikke går bort eller er ekstremt ubehagelig, kan det hende at en person trenger en lege hjelp til å behandle en stye.

Ofte forsøker en person å minimere betennelse og ubehag ved å bruke en ren, varm komprimering til det berørte øyet, og holder øynene stengt under behandlingen. En person bruker vanligvis en komprimering for å behandle en stye flere ganger hver dag og holder varmen påført på det berørte området i intervaller på flere minutter. Dette vil ikke få stye til å gå straks, men det kan bidra til rask healing. Rengjøring av øyelokk med en såpe eller hudrensing som ikke tørker over eller irriterer huden, kan også hjelpe.

Når du arbeider med en stye hjemme, kan en person føle seg fristet til å klemme den eller til og med peke et hull i det med en nål. Ideen, i et slikt tilfelle, er vanligvis å hjelpe det berørte området drenere raskt. De fleste helseeksperter anbefaler at du ikke tar slike tiltak, men da det kan irritere området og gjøre stye verre. Når en person bruker slike metoder for å behandle en stye, kan det også forårsake en ny infeksjon som kan komplisere den berørte persons problem.

Mens du venter på en stye å gå bort, kan en person ønsker å gå om sin vanlige rutine, inkludert bruk av kontaktlinser eller bruk av sminke. Mange helseeksperter anbefaler imidlertid å vente til stye har gått bort for å ha øye sminke eller sette i kontaktlinser. Hvis du gjør det, kan det forhindre at infeksjonen sprer seg i øyebollet eller andre deler av lokket og holder skjønnhetsprodukter fra å bli forurenset. Hvis pasienten opplever smerte på grunn av styggen, kan han eller hun også finne smertestillende midler som er nyttige i tillegg.

Hvis hjemmebehandlingsmetoder ikke lykkes med å behandle en stye, kan en lege hjelpe. På samme måte kan en person gjøre det bra å se lege hvis en stye ikke går bort etter flere dager har gått, eller hvis den er stor nok til å forstyrre synet eller forårsake betydelig smerte. I slike tilfeller foreskriver en lege vanligvis antibiotika som skal påføres stye eller tas oralt. Noen ganger kan en øye lege til og med kutte i en stye med den hensikt å drenere den. Hvis en stye er spesielt vedvarende, kan en lege kanskje trenge biopsi på sine celler for å sikre at det ikke er en ondartet svulst.