Hva er de forskjellige stadiene av levercirrhose?

Det er fire hovedstadier av levercirrhose. I de tre første stadiene er pasienten i stand til å kompensere for manglene i organet. Hvis skrumplever er fanget i en av disse tidlige stadiene, er prognosen mye bedre, og pasienten kan forvente å overleve sykdommen i mange år. Den endelige fasen kommer imidlertid med en mengde andre helseproblemer fordi kroppen ikke lenger kan gjøre opp for tap av leverfunksjon. Pasienter i fase fire krever levertransplantasjon for å overleve mer enn et par år.

Det første trinnet kalles ofte det kompenserte stadiet. Vevet i leveren er betent, men denne betennelsen og etterfølgende forverring av vevet utvikler seg sakte. Selv om det er skade på leveren, kan kroppen fortsatt kompensere for problemene dette skaper. Dette stadiet kan vare i mange år, og generelt er det ingen symptomer tilstede. Hvis symptomer er tilstede, kan nært observasjon vise mild gulsot, tørr munn, tretthet eller hevelse i magen.

I den andre fasen blir det syke vevet som har akkumulert i årevis forvandlet til stive bånd. Denne transformasjonen, kjent som fibrose, kan spre seg over leveren og til venene som fører til den. Betennelse kan også spre seg til de omkringliggende områdene, men det kan fortsatt være mildt nok til at det ikke blir lagt merke til av pasienten.

Siden fibrose og hevelse fortsetter å ekspandere til andre områder i tredje trinn av levercirrhose, begynner de berørte områdene å slå seg sammen. Dette kan forstyrre leverfunksjonen til det punktet der symptomene blir tydelige. Gulsot, tretthet og merkbar hevelse kan alle være tilstede i dette stadiet. I tillegg kan en pasient ha vitaminmangel, spesielt de fettløselige vitaminene A, D, E og K, fordi pasienten ikke kan fordøye fett uten å være fullt fungerende lever.

Leveren kommer inn i dekompensert stadium eller stadium fire når kroppen ikke lenger er i stand til å kompensere for utilstrekkelig leverfunksjon. På dette tidspunktet har leveren gått ned og en levende organtransplantasjon er nødvendig for å redde pasienten. Symptomer i det siste av stadier av levercirrhose kan være alvorlige, og i tillegg til symptomene i tidligere stadier kan det inkludere feber, tap av appetitt, smerte og kramper, og lett blåmerker og blødninger. Tapet på riktig leverfunksjon kan også påvirke nærliggende organer, inkludert milt og nyrer.