Hva er de forskjellige typene pronation øvelser?

Det er en rekke pronation øvelser som tar sikte på å hindre fot og ankel fra overdreven pronating. Forsterkningsøvelser, spesielt for ankelmusklene som støtter fotbuen, brukes ofte til å opprettholde buen mens du går eller går. Selvmassasje av de tette vevene rundt foten og ankelen, spesielt på bunnen av føttene, kan også bidra til å forhindre overpronering. Det er viktig å være klar over at, selv om det finnes en rekke pronasjonsøvelser, tror mange at de underliggende årsakene til pronasjon ikke kan behandles effektivt.

Overpronasjon er et vanlig problem blant løpere og andre idrettsutøvere. Selv om det ikke er et stort problem alene, kan overpronasjon føre til overdreven belastning på andre deler av kroppen, inkludert knær, kalver og hofter. I mange tilfeller kan overpronasjon ikke korrigeres gjennom øvelser, fordi det kan være et genetisk problem, men det er noen situasjoner hvor øvelser kan bidra til å redusere effektene.

Noen tror at overdreven pronasjon er forårsaket av en svak tibialis posterior muskel. Tibialis posterior er mot undersiden av kalven og løper ned på innsiden av beinet før den festes til toppen av fotbuen. Pronasjonsøvelser innebærer ofte å styrke denne muskelen.

For å utføre en tibialis posterior styrke øvelse står personen med føttene i linje og knær fremover med en svak bøyning. Vekten sitter på utsiden av foten, slik at buen løfter seg opp. Mens denne posisjonen opprettholdes, stiger personen da oppe på tærne til vekten er over de mindre tærne. Når sluttposisjonen er oppnådd, senker personen nedover, før øvelsen gjentas.

Andre mennesker tror overpronasjon skyldes stramt vev på bunnen av føttene. Av denne grunn inkluderer pronasjonsøvelser ofte selvmassasje for å løsne disse vevene. En effektiv måte å massere på bunnen av foten er ved å forsiktig rulle foten over en tennisball, pause på noen steder som virker sårbare. Hvis pronation øvelser som dette forårsaker økt smerte, bør man stoppe umiddelbart.

Styrking av ytre ankelmusklene kan også hjelpe til med overpronasjon. For å styrke disse musklene, bør en person sitte på gulvet med benene utstrakt i tråd med en vegg. En ball er da plassert mellom utsiden av foten og veggen. Langsomt skyver personen foten utover i midten av ballen og holder i flere sekunder før det gjentas.