Hva er de forskjellige typer brysttumorer?

Selv om det finnes flere forskjellige typer brysttumorer, er de alle plassert under to kategorier. De er enten godartede brysttumorer, noe som betyr at de er ikke-cancerøse og ikke livstruende, eller ondartede brysttumorer, noe som betyr at de er kreftfremkallende. De mange forskjellige typer brysttumorer som oppdages, er alltid enten godartede eller ondartede.

Når en klump er funnet i brystet, blir det ofte utført biopsi for å oppdage kreft som kan trenge behandling. De fleste klumper som finnes i brystet, blir godartede svulster og krever vanligvis ingen videre behandling. Av og til krever de kirurgisk fjerning for at brystet skal fungere normalt.

Det er tre forskjellige typer brysttumorer som er godartede. De vanligste ikke-cancerøse brystklumpene som finnes i brystet kalles fibrocystiske klumper. Disse klumpene kan virke som små cystlignende støt og kan være smertefulle. Når hormoner frigjøres fra eggstokkene under eggløsning, kan en overreaktjon av brystkjertlene eller fibrøst brystvev skape disse små klumper. Forbruker produkter med koffein kan stimulere veksten av fibrocystiske klumper.

En annen type benign brysttumor kalles fibroadenomer. Disse klumpene er faste, men kan rulles rundt i brystet når de trykkes på av fingrene. De forekommer vanligvis hos yngre kvinner under 25 år, og føler seg ikke anstrengt når de presses.

Papillomer er den tredje typen godartet brysttumor. Disse svulstene kommer opp i brystkanaler nær brystvorten. De har en tendens til å forbli svært liten i størrelse og kan føre til utslipp av brystvorten som kan virke klare eller blodige.

Ondartede brysttumorer er livstruende. Hvis en kreftvulst ikke oppdages i brystet gjennom rutinemessige brystundersøkelser, fortsetter svulsten å vokse. Den ondartede svulsten vil da spre seg inn i lymfeknuter og blodbanen, og redusere sjansen for en kvinnes overlevelse betydelig.

Brystkreft er delt inn i fire forskjellige typer brysttumorer. Disse fire forskjellige typer kalles luminal A, luminal B, HER2 type og basal type. Disse kreftene har blitt oppkalt på grunn av forskjellene i utseende og molekylære egenskaper.

Luminal A og luminal B type svulster har en tendens til å vokse sakte. Luminal En kreft har en bedre prognose enn luminal B fordi luminal B-typen vokser litt raskere. Begge disse brystkreftene er østrogenreseptor-positive.

Mens HER2-type brystkreft vokser raskt og viser ekstra HER2-gener, kan det gjennomføres en rekke målrettede behandlinger. Basal type brystkreft vokser den raskeste av enhver annen type og har den verste prognosen. Ulike tester kan utføres for å bestemme hvilken type kreft som er funnet, aggressiviteten til den aktuelle kreften, og hvilken behandling kan være det beste alternativet med den beste prognosen.