Hva er de forskjellige typer fett?

Den type fett du bruker kan påvirke din generelle helse. Men med de mange forskjellige varianter kan det være vanskelig å bestemme hvilke typer som er best å konsumere. Generelt er fettene differensiert gjennom molekylær struktur, men egentlig, alt man trenger å vite er nøkkelbegrepene som vil hjelpe deg med å bestemme det beste å bruke i ens diett.

Fett kan brytes inn i følgende kategorier: mettet fett, enumettet fett, flerumettede fettstoffer og fettsyrer. Fettsyrer brytes videre til essensielle fettsyrer og transfettsyrer. Den andre grupperingen inkorporerer typer fettstoffer fra mettede, enumettede og flerumettede kilder.

Essensielle fettsyrer er typen kroppen krever mest. Disse inkluderer fett fra flere kilder, og kalles ofte omega 3 fettsyrer og omega 6 fettsyrer. De anses som essensielle, siden kroppen trenger at de skal fungere ordentlig, men de må oppnås gjennom forbruk.

Fettsyrene som anses som essensielle, kan stamme fra visse vegetabilske oljer, oljer laget av korn som linfrøolje og fiskeolje. Man kan også få litt gjennom å spise ting som fisk, grønnsaker og korn.

De verste typer fett er hydrogenerte og delvis hydrogenerte fettstoffer. Disse er mest sannsynlig å øke kolesterolnivået hvis de regelmessig forbrukes. Den kjemiske prosessen som forårsaker hydrogenering har vært knyttet til hjertesykdom og andre sykdommer. Det beste er enumettet fett, som kanola eller olivenolje. Disse har vist seg å senke dårlige kolesterolnivåer.

Flerumettet fett er også indikert ved å senke dårlig kolesterol, men de kan også redusere godt kolesterol også. Fett som regnes som flerumettet, inneholder solsikke- og saflorolje og de fleste andre mutteroljer. Kornolje er også typisk flerumettet.

Mettet fett er vanligvis avledet fra kjøtt- eller melkeprodukter. De betraktes ofte som et bedre valg enn delvis hydrogenerte fettstoffer. For eksempel anses smør bedre for ens helse enn de fleste margariner.

Helseeksperter antyder at typen fett som forbrukes skal passe til følgende profil