Hva er de forskjellige typer goiter?

Skjoldbruskkjertelen refererer til forstørrelse eller hevelse av, samt vekst på skjoldbruskkjertelen. Disse hevelsene kan brytes inn i forskjellige typer basert på årsaken til og formen. Hovedtyper er enkel endemisk, enkel sporadisk, giftig, myxedema, medfødt og skjoldbruskkreft. Disse hevelsene utvikler seg vanligvis som enten en diffus goiter med uniform skjoldbruskkjertel forstørrelse eller som en nodular goiter med asymmetriske klumper som dannes på skjoldbruskkjertelen. De fleste av disse er små og blir bare oppdaget gjennom en fysisk eksamen, men hvis en forstørret skjoldbruskkjertel blir ubehandlet, kan den hovne og stikke ut fra nakken.

En ikke-kreftformig utvidelse av skjoldbruskkjertelen kalles en enkel goiter og kan danne seg som en diffus eller som en nodular goiter. Enkle goitere kommer i to undertyper, endemisk og sporadisk. En endemisk goiter, også noen ganger referert til som en kolloid goiter, er årsak av et jod-mangelfullt kosthold. Jod brukes til produksjon av skjoldbruskkjertelhormon, og når det er mangel på jod, blir skjoldbruskkjertelen forstørret for å eliminere den reduserte produksjonen av skjoldbruskhormon. Sporadisk skjoldbruskkjertelforlengelse, også kjent som ikke-toksiske goitere, er forårsaket av visse legemidler, som regelmessig forbruker anti-skjoldbruskstoffer, genetikk, eller årsaken kan være ukjent.

Giftige goiters er en utvidelse av skjoldbruskkjertelen som skyldes overproduksjon av skjoldbruskhormonet, en tilstand som kalles hypertyreoidisme. Disse utvidelsene kan utvikle seg som diffus eller nodulær. Graves sykdom er den vanligste formen for diffus, giftig skjoldbruskkjertelforstørrelse, og forårsakes når antistoffer angriper skjoldbruskkjertelen. Myxedema er forårsaket av underproduksjon av skjoldbruskhormon, en tilstand som kalles hypothyroidisme. Hashimotos tyreoiditt, en vanlig form for hypothyroidisme, skyldes et autoimmunt angrep på skjoldbruskkjertelen som reduserer skjoldbruskhormonproduksjonen.

Når en skjoldbruskforstørrelse, enten diffus eller nodular, er tilstede ved fødselen, kalles den en medfødt goiter. Disse typer skjoldbruskkjertelen forstørrelser skyldes en fødselsdefekt som resulterer i uregelmessig produksjon av skjoldbruskkjertelhormon, eller de skyldes at moren overfører anti-skjoldbruskkjertelsessubstanser eller materniske antistoffer mot barnet via moderkremen. Skjoldbrusk kreft er sjeldne, men det kan produsere nodulære skjoldbruskkjertelen. Årsaken til skjoldbruskkreft er ukjent, men flere faktorer, som f.eks. Arvelighet, strålingseksponering og Hashimoto’s skjoldbruskkjertel kan øke risikoen for en person. En hvilken som helst nodulær skjoldbruskkjertelvækst er vanligvis biopsiert for å være sikker på at den er godartet.