Hva er de forskjellige typer hår sykdom?

Hårssykdom er ofte forstyrrende for menn, kvinner og til og med barn, som lider av en rekke lidelser som forårsaker mild til alvorlig skallethet og andre follikulære forhold. De vanligste typene av sykdommen inkluderer traksjonalopecia, tinea capit og Alopecia areata. Selv om enkelte forhold skyldes genetiske faktorer som er nesten uunngåelig, opptrer andre former som følge av stylingsteknikker, kjemikalier eller ulike utvendige påvirkninger som vanligvis begrenses med riktig omsorg. Hårsykdom blir ofte diagnostisert og behandlet av en hudlege som i mange tilfeller er i stand til å jobbe med pasienten for å gjenopprette friske tresses.

Noen ganger skjer hårsykdom som respons på følelsesmessig stress eller miljøfaktorer. Det er noen medisinske behandlinger, som kjemoterapi, som kan forårsake problemet, men håret vokser vanligvis tilbake ved avslutningen av behandlingen. Visse kjemikalier som brukes for å fargelegge, krølle eller rette håret, kan være giftige i noen situasjoner, noe som kan forårsake skade på folliklene. Under visse omstendigheter er symptomene permanente, men ikke alltid.

Noen vanlige årsaker til hårsykdom er forebyggbare, og når problemet er identifisert, kan det vanligvis reverseres med riktig styling teknikker, så lenge arrdannelse ikke har skjedd. For eksempel utvikler traction alopecia ofte hos personer som ofte fletter håret tett mot hodebunnen. Konstant å trekke og løfte fra røttene skaper spenning, og til slutt er follikkelen for uke for å holde håret. Mens betydelig tap kan skyldes kontinuerlig stress forårsaket av stilen, er det en unødig tilstand. Når skader oppstår, kan imidlertid ujevn skallighet bli permanent i de berørte områdene fordi arrvev bygger opp og forbyder nytt hår å vokse.

Årsaken til spottete håravfall skyldes noen ganger en smittsom soppinfeksjon i hodebunnen. Tinea capitis er en slik infeksjon som ofte presenterer som en liten, rød ring på hodet, i det berørte området. Når soppen kommer inn i hårfibre, blir de sprø og lett pause, noe som skaper små skaldede flekker som gradvis kan bli verre hvis de ikke behandles. Området blir betent og blærer dannes ofte. Antibiotika og medisinske sjampoer anbefales ofte for å kurere denne tilstanden.

En vanlig autoimmun sykdom i huden, alopecia areata, kan føre til betydelig hårtap over ulike deler av hodebunnen, eller over hele kroppen. Denne spesielle variasjonen av hårsykdom oppstår når et individs hvite blodlegemer angriper folliklene. Det skjer vanligvis plutselig, begynner i hodebunnen, av grunner som ikke er helt forstått av medisinske fagfolk. Mange dermatologer tillater tilstanden til en kombinasjon av genetiske faktorer, emosjonell stress, allergier eller til og med toksineksponering.