Hva er de forskjellige typer hodebunnsforstyrrelser?

Det er mange forskjellige hodebunnsforstyrrelser, noe mye mer vanlig enn andre, men i de fleste tilfeller kan de brytes ned i brede typer avhengig av hva som forårsaker dem, så vel som deres primære symptomer. Noen av de mest kjente involverer kløe og flakhet i huden bare på toppen av hodebunnen, både flass og seborrheisk dermatitt faller inn i denne kategorien. Det er også en rekke lidelser som fører til hårtap, vanligvis i flekker eller klumper. Noen ganger er disse typer forstyrrelser forårsaket av autoimmune tilstander, eller de kan være en reaksjon på ekstrem stress. Det er også en rekke forhold som kan føre til hårvekstproblemer, spesielt når det gjelder inngrodd hår. Infeksjoner kan også være problematisk i hodebunnen. Noen infeksjoner er forårsaket av sopp og bakterier, mens andre skylder sine røtter til parasitter, spesielt små lus eller kvaler som går inn i den oljeaktige huden. Ikke alle hodebunnsforstyrrelser kan helbredes, men de fleste kan behandles, og alle som lider eller har smerte, bør vanligvis søke rask medisinsk hjelp for å få tilstanden under kontroll.

Flass, også noen ganger kjent medisinsk som pityriasis, er en av de mest kjente og vanlige lidelsene. Betingelsen kommer fra oppbygget olje i hodebunnen og hår som feller døde hudceller, som samler og flager av. Personer med flass har ofte veldig kløende skalp, og flager har en tendens til å riste og miste seg på skuldre, klær og møbler. Flass kan vanligvis ikke helbredes, men i de fleste tilfeller kan det kontrolleres med over-the-counter sjampo og visse livsstilsendringer.

Seborrheic dermatitt er en relatert tilstand som ofte virker som flass i sine tidlige stadier, men kan være mye mer invasiv og alvorlig. Seborrhea er en tilstand som forårsaker overproduksjon av talg eller hudolje, noe som fører til fet, betent hud med gulaktige vekter som kan kaste. Denne tilstanden er forårsaket av betennelse i huden i hodebunnen og andre hårete områder, og kan faktisk være ganske smertefull i tillegg til å være kløende. Huden skiller seg av og til i store flekker, noe som gir rå og sensitive områder utsatt. Hodepsoriasis er en lignende tilstand som forårsaker grå skalering og røde flekker som noen ganger strekker seg utover hodebunnen. Begge er smertefulle, men de kan vanligvis behandles med medisinert sjampo og målrettede legemidler.

Telogen effluvium og alopecia er mye mindre vanlige hodebunnsforstyrrelser som forårsaker tap av hår i flekker. Alopecia er en immundefektssykdom og forekommer vanligvis i en eller to brede “regioner” i hodebunnen, i svært sjeldne tilfeller kan det også føre til fullstendig hårtap i kroppen. Telogen effluvium forårsaker raskt hårbortstap i patcher, men er vanligvis et midlertidig respons på stress, traumer eller visse typer medisiner. Mens hårforyngelsesmedisin er tilgjengelig på mange steder, reagerer ikke alle pasientene på det.

Follikulitt er en av de mer smertefulle hodebunnsforstyrrelsene, og det forårsaker ofte inngrodd hår. Pustler som kløe og oser av, danner seg rundt bunnen av hårsekkene og forårsaker ofte ekstrem ubehag og fører ofte til infeksjon. Hvis ukontrollert, kan follikulitt føre til at cyster dannes i hodebunnen og i andre områder av kroppen. Disse cysterene må lanseres og, noen ganger, syes opp for å fremme helbredelse.

Noen av de vanligste hodebunnsinfeksjonene er forårsaket av soppstammer, vanligvis fra miljøet, men også noen ganger introdusert internt fra infeksjoner andre steder i kroppen. Vanlige soppinfeksjoner i hodebunnen inkluderer tinea capitt, noe som forårsaker runde ringormsprøver som er hvite eller grå. Infeksjonen spiser vekk på hår, øyenbryn og øyenvipper, med mindre de behandles med antibiotika. Furuncles og carbuncles, som er soppinfeksjoner som forårsaker koker og hodebunnsskader, er mindre vanlige, men ikke mindre alvorlige ..

Hodelus, også kalt pedikulose capitt, er en parasittisk infeksjon som påvirker hodebunnen. Lus er små insekter som fôrer på hodebunnen og forårsaker kløe med sine biter. Hodelus er ekstremt smittsom og bør behandles umiddelbart. Scabies, noen ganger kalt sarkoptisk mange, kan også påvirke hodebunnen. I denne tilstanden griser små mider inn i huden og forårsaker infeksjoner, noe som kan resultere i røde sår, håravfall og kløe.

Det er ikke alltid mulig å helbrede hodebunnsbetingelser og lidelser, men det finnes en rekke forskjellige behandlingsalternativer som kan gi lettelse. Enhver som er bekymret for smerte, kløe eller bare endringer i hodebunnen, er vanligvis klok til å sette opp en avtale med en medisinsk profesjonell for å få ting sjekket ut. I mange tilfeller, jo raskere en lidelse blir behandlet, desto lettere er det å inneholde fremover.