Hva er de forskjellige typer kirurgiske scalpels?

Kirurgiske skalpeller, som i hovedsak er veldig skarpe kniver som hovedsakelig brukes i medisinske prosedyrer som kirurgi og patologi, kommer i mange forskjellige former og størrelser. Fordi scalpels vanligvis kommer i to deler – blad og håndtak – er de potensielle kombinasjonene enda flere. I alt er det 67 forskjellige typer skalpellblad og 27 forskjellige typer håndtak, men ikke alle disse typene er til medisinske formål. Generelt er kirurgiske skalpeller individuelt utformet for bestemte typer operasjoner. For eksempel brukes en skalpell med et avrundet nr. 10 blad vanligvis til å gjøre snitt på huden, mens en med et nr. 7 blad vil bli brukt til mer delikate, nøyaktige snitt for interne operasjoner. Noen typer har til og med linjaler på håndtakene for å nøyaktig måle et snitt.

De forskjellige typer kirurgiske skalpeller kan grupperes i to kategorier: gjenbrukbare og engasjerte skalpeller. Gjenbrukbare skalpeller består ofte av en engangsblad festet til et gjenbrukbart håndtak – blader brukes bare én gang, og deretter kastes. Engangs kirurgiske skalpeller er vanligvis enkeltstykker, ofte med plasthåndtak og har uttrekkbare kniver, omtrent som et verktøykniv. Hele skalpellen kastes bort etter bare en bruk.

Kirurgiske kniver og håndtak ligner ofte et tall. Noen håndtak er utformet for å passe et bestemt håndtak. For eksempel håndterer nr. 7, også kjent som bever-stil, formet som en penn og er egnet for tette, presise kutt, andre håndtak, for eksempel håndtak nr. 4, er bredere og smigere. En spesielt vanlig type håndtak, kalt nr. 3 eller Bard Parker-stilen, har en metrisk linjal for å måle presise kutt. En annen vanlig type håndtak er den avrundede Siegel-stilen, designet for buede innsnitt.

Bladtyper kommer i alle former og størrelser, de fleste av dem har en trekantet eller halvmåneform. Mange typer er i hovedsak mindre eller større versjoner av vanlige blad. Hver type form er designet for primær bruk. For eksempel har blad nr. 10 en avrundet ende og brukes hovedsakelig for å gjøre snitt på huden, mens blad nr. 11 har en spiss ende og er vanligvis brukt til å lage stikkinnsnitt for dreneringsformål. Selv om de fleste bladene har en eneste skarp kant, finnes det også dobbelkanter som kalles lansetter.

Bladmaterialer kan også variere. På en gang var obsidianblader mer vanlige, da de vanligvis er billigere å produsere. I dag er imidlertid de fleste blader laget av karbonstål av medisinsk karakter. High-end blader er laget av diamant.

En mer avansert type kirurgisk skalpell er laserskalpel, som ofte brukes i øyekirurgi og nevrokirurgi. For tiden er de mest brukte sub-typer laser scalpels excimer, YAG (yttrium aluminium granat) og CO2 laser scalpels.