Hva er de forskjellige typer kolitt?

Det er flere forskjellige typer kolitt, men de resulterer alle i betennelse i formen av tykktarmen. Kolonet mottar avfallsmateriale fra tynntarmen og transporterer dem til anus. Når det blir betent, kan dette føre til symptomer som magesmerter, diaré og blodig avføring. Det finnes forskjellige typer av denne tilstanden, kjent som smittsom, iskemisk og mikroskopisk kolitt.

Infeksiøs kolitt er oftest forårsaket av bakterier, men det kan også være forårsaket av et virus. Det er ofte et resultat av å spise forurenset eller feilforberedt mat. Bakterier som salmonella, Escherichia coli (E. coli) og campylobacter er vanlige syndere. Sykdommen kan også skyldes undertrykkelse av sunne, fordelaktige bakterier mens en pasient tar antibiotika. Denne mangelen kan tillate skadelige bakterier å blomstre.

Ikke alle typer kolitt er forårsaket av bakterier. Iskemisk er et begrep som refererer til mangel på blod. Iskemisk kolitt betyr at kolon ikke har tilstrekkelig blod til å fungere ordentlig. Dette forårsaker betennelse.

Mangel på tilstrekkelig blod til tykktarmen kan være et resultat av anemi eller lavt blodtrykk, da disse forholdene forstyrrer blodstrømmen. Det er også ofte forårsaket av innsnevring av arteriene, som kan være et resultat av høyt kolesterol, røyking eller den naturlige aldringsprosessen. I noen tilfeller kan iskemisk kolitt skyldes en blokkering av blodsirkulasjonen. Dette kan oppstå når en pasient har en vridd tarm.

Ulcerativ kolitt (UC) er en annen type kolonbetennelse. Akkurat som det finnes forskjellige typer kolitt, er det også forskjellige typer UC. Ulcerativ proktitt betyr at hevelsen oppstår i endetarmen. Slike pasienter kan oppleve de vanlige symptomene samt akutte tarmbevegelser.

Proctosigmoiditt er en annen type UC, hvor både endetarm og sigmoid kolon er betent. Sigmoid kolon er den siste delen av kolon. Lider kan oppleve magesmerter på venstre side av kroppen, samt akutte tarmbevegelser.

Andre typer kolitt inkluderer venstre sidet kolitt og pancolitis. Begge disse forholdene er typer UC. Pancolitis oppstår når hele tykktarmen er betent. Pasienter kan oppleve vekttap. Venstre sidet kolitt oppstår når endetarmen, sigmoid kolon, og delen av tarmen kalt den synkende kolon er hovne.

En annen type, mikroskopisk kolitt, krever en vevsbiotikk som skal diagnostiseres. Det er to typer mikroskopisk kolitt – kollagen og lymfocytisk. Kollagenet refererer til akkumulering av kollagenproteiner. Lymfocytisk refererer til en oppbygging av hvite blodlegemer. Begge disse forholdene resulterer i betennelse karakteristisk for denne sykdommen.