Hva er de forskjellige typer ledd i skjelettsystemet?

Mens det er mange forskjellige leddstykker i skjelettsystemet, passer hver type innenfor en av tre kategorier. Den første av disse kategoriene inkluderer ledd som ikke beveger seg, kjent teknisk som fibrøse ledd. En annen kategori, kalt brusk, inneholder ledd som har et begrenset bevegelsesområde. Den endelige kategorien, synoviale ledd, består av ledd som har et bredt spekter av bevegelser. Det er synoviale ledd i skjelettsystemet som letter mange kroppslige bevegelser.

Fiberfuger oppstår der to benbiter er koblet til hverandre på en slik måte at tilkoblingspunktet ikke beveger seg. Fugen som forbinder disse benene består av et tøft ligament, som gir en stivhet som kan beskytte de skjøre organene som ligger under dem. Eksempler på fibrøse ledd i skjelettsystemet inkluderer leddene som forbinder benet til skallen og leddene som går med tennene til kjeften.

De leddene i skjelettsystemet som tilbyr begrenset bevegelse er kjent som bruskbein. Som navnet antyder, er disse leddene laget av brusk, en type vev som er mer fleksibel enn det som omfatter fibrøse ledd. Bruskbindinger kan finnes mellom ryggvirvlene i ryggraden. Det er disse leddene som gjør at ryggraden kan vri og bøye seg.

Leddene i skjelettsystemet som er ansvarlige for mange avgjørende kroppsbevegelser, er synoviale leddene. Denne kategorien av svært bevegelige ledd består av en kombinasjon av brusk og en struktur kjent som en synovial kapsel. Synovialkapselen skiller ut en væske som kalles synovialvæske som virker som en slags “fett” for leddene, slik at de kan bevege seg lett.

Seks individuelle leddtyper faller innenfor kategorien av synoviale ledd: ball-og-sokkel ledd, hengsel ledd, svingete ledd, sadel ledd, gliding ledd og condyloid ledd. Funnet i hofter og skuldre, kan ball-og-sokkel ledd rotere i mange retninger, og bestå av en “kopp” som omgir et rundeben. Knær og albuer er hengslede ledd, som kan forlenges eller bøyes, og nakken er en svingeledd, noe som muliggjør en roterende bevegelse rundt en sentral akse. Sadelforbindelser, glidearter og kondyloide ledd finnes hovedsakelig ved sammenhenger av de små beinene i hender, håndledd, føtter og ankler, og tillater opp og ned eller frem og tilbake bevegelse av disse kroppsdelene.