Hva er de forskjellige typer leppesykdommer?

Leppesykdom er en tilstand som preges av dannelsen av en lesjon eller sårdannende vev på leppene. Det er forskjellige typer sykdommer i leppene hvis tegn og symptomer varierer i alvorlighetsgrad og presentasjon. Fra cankersår, som er ganske uskadelige, til kaldesår forårsaket av herpes simplex-viruset, kan leversykdom føre til ubehag og uleilighet. Av de forskjellige leppesykdommene er leppe kreft den mest alvorlige, ofte krever kirurgi og postoperativ, anticancer terapi. Behandling kan variere fra bruk av munnspyler og aktuelle kremer til antivirale medisiner.

Av leppesykdommene er cankersårene mest gunstige og enkle å behandle. Canker sår kan skyldes en rekke faktorer, inkludert traumer i leppen, allergier og et overaktivt immunsystem. Noen ganger forveksles med forkjølelsessår, en cankersår er ofte lysfarget og ovalformet. Canker sår kan dukke opp som en ensom sår eller i klynger og ta opp til et par uker for å helbrede helt. Det er ikke uvanlig at en kankersåre forårsaker en feber og føler seg trøtt.

På samme måte som en kankersåre i utseende, oppstår et kaldt sår fra en reaktivering av herpes simplexviruset i ens system under tider av stress, sykdom eller overeksponering mot sollys. Forkjølelsessår, også kalt feberblister, anses ofte smertefullt og varer opp i to uker før det avtar. Såret opptrer som en blister og det omkringliggende området er ofte betent og ømt.

Selv om både canker og forkjølelsessår kan foregå av tinning eller brennende før sår fremkommer, blir bare canker sår ansett som ikke smittsom. Det er viktig å huske at forkjølelsessår er smittsom og generelt oppstår på samme sted hvor den første eksponeringen for herpesviruset oppstod. En annen differensiering er at kaldesår formes på leppene, mens canker sår er vanligvis begrenset til det myke vevet på innsiden av munnen og tannkjøttet.

Canker sår kan behandles med medisinsk munnskylle eller topisk kremer for å lindre betennelse og lette smerte. I noen tilfeller kan en oral, steroid medisin bli foreskrevet for å lette symptomene. Kaldesår kan nødvendiggjøre en antiviral medisin for å lindre symptomer. Ofte kan en aktuell behandling også gis for å redusere ubehag og fartsheling.

Den mest alvorlige typen leppe sykdom er leppe kreft. Et medlem av familien av muntlige kreftformer, leppe kreft har vært knyttet til bruk av tobakk og alkoholprodukter. Ifølge University of Maryland Medical Center, kan andre faktorer som kan øke risikoen for leppe kreft omfatte human papillomavirusinfeksjon (HPV) og dårlig oral hygiene.

Leppe kreft presenterer ofte som et hvitt plaster, lesjon eller sår. Personer med leppe kreft kan ikke oppleve smerte i utgangspunktet, men etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan det oppstå flere tegn. Vanskeligheter med å tygge eller snakke, misfarging av vev i det berørte området, og smertefullt svelging er ikke uvanlig. En biopsi utføres ofte for å redusere eller bekrefte malignitet. Behandling av leppe kreft involverer ofte eksisjonering av det berørte vevet og administrering av anticancer terapier, inkludert kjemo og stråling.