Hva er de forskjellige typer lipomatorer?

En myk vævssvulst som sannsynligvis ikke utgjør en ondartet trussel, er kjent som en lipomaskum. Mens svulstene genererer fra samme generelle kilde, fett, kan de angripe forskjellige steder og forskjellige individer. Typer som pleomorphic lipoma og spindelcelle lipoma har en tendens til å påvirke et bestemt kjønn. Andre får foten på forskjellige kroppslige områder, inkludert nevrale fibrolipomer og kondondropp lipomer. Overfladiske subkutane lipomer, corpus callosum lipomas og angiolipomer omfatter ytterligere typer lipomer.

Disse vekstene er gjenkjennelige av deres mykhet og deres lille størrelse. De oppstår fra fettvev eller fettvev, og påvirker vanligvis middelaldrende individer. For det meste er årsakene til at disse vekstene ikke er kjent, selv om enkelte gener er mistenkt for å bidra til utviklingen. Siden de fleste av disse svulstene ikke er truende, er kirurgisk fjerning vanligvis ikke nødvendig.

Spesifikke symptomer og presentasjoner av lipomumorer er avhengig av hvilken klassifikasjon tumorene er funnet under. Kanskje den mest utbredte lipoma er overfladisk subkutan lipom. Forskere dobler denne sorten som overfladisk fordi den vokser rett under hudens overflate. Ethvert område av kroppsfett kan generere disse svulstene, men den midterste delen av kroppen er mest utsatt.

Noen typer, som kondomroid lipomas og intradermale spindelcellelipomer, forekommer på bestemte deler av kroppen. Den tidligere typen genererer vanligvis på beina, mens sistnevnte kan oppstå fra hode til bryst og sporadisk på lemmer. Chondroid lipomas forekommer også vanligvis lenger under huden og har en mer fast og gulaktig struktur. Begge typer påvirker primært kvinner.

Andre variasjoner av lipomumorer synes å målrette menn. Pleomorfe lipomer, for eksempel, finner sted på menns overkrok, vanligvis på ryggen eller nakken. Denne spesielle typen er også sammensatt av større celler. Spindelcelle lipomer har et lignende manifestasjonsområde, men de produserer vanligvis ingen symptomer og kan vokse med en betydelig lavere hastighet enn andre lipomer.

Mens en betydelig prosentandel av lipomumorer ikke forårsaker noen merkbare bivirkninger, kan enkelte versjoner forårsake komplikasjoner på grunn av deres plasseringer eller kompleksitet. Hvis et lipom oppstår nær en nerve, kan veksten presse mot nerven og lette nummenhet, kribling eller andre ubehagelige opplevelser. Disse spesielle svulstene kalles nevrale fibrolipomer. På samme måte kan den medfødte og største størrelse corpus callosum lipoma komprimere organer og påvirke indre kroppsfunksjon hvis den vokser til en stor størrelse på rundt 20 centimeter (ca. 7,87 inches). I tillegg kan angiolipomer – som er opprettet nær hudens overflate – også forårsake smertefulle opplevelser.

To andre primære lipomumorer eksisterer: angiolipoleiomyoma og hibernoma. Den første typen har små forskjeller fra lignende lipomer, da det består av et komplisert nettverk av blodkar, muskelceller og andre typer vev i korrelasjon med fettvevet. I motsetning danner hibernomas hovedsakelig av brunt fett.