Hva er de forskjellige typer orthotics innlegg?

Ortotika brukes til å behandle og rette problemer med føttene. Generelt er tre to forskjellige kategorier av ortopediske innlegg: funksjonelle og imøtekommende. Typen som brukes til en bestemt pasient, avhenger av aktivitetene som skal utføres, det problem som ortotikkene blir brukt til å løse og det fottøy som skal brukes. Funksjonelle orthotics innlegg brukes til å støtte foten og rette et problem med en persons biomekanikk. Behagelig orthotics er vanligvis mye mykere og brukes til å pute foten for å redusere mild smerte som kan være tilstede.

Funksjonell ortotikk er utformet for å rette opp problemer i føttene. Av denne grunn er de vanligvis laget av et hardt og slitesterkt materiale – vanligvis en polymer. En funksjonell ortotisk kan brukes til å korrigere et antall problemer, avhengig av formen. For eksempel, over pronasjon – også kalt flatben – er et vanlig problem, og en ortotisk kan gi ekstra støtte til fotens bue for å forhindre eller rette opp denne tilstanden. Visse typer deformitet i foten kan også korrigeres ved hjelp av funksjonelle ortopediske innlegg.

Hvis tilpassede funksjonelle ortotika er bygget for en person, vil de være unike for hans eller hennes føtter og utformet for å behandle det spesifikke problemet. Hvis derimot brukes over-the-counter orthotics, er det viktig for pasienten å få en type som adresserer deres nøyaktige fottilstand. For eksempel er flatfotfototikkinnsatser brukt til å gi ekstra støtte til buetområdet, mens andre typer er utformet for å korrigere slike problemer som tendinitt eller knærproblemer.

Behagelig orthotics, i forhold til funksjonell ortotikk, gir relativt liten støtte til føttene og brukes ofte bare for milde forhold. En imøtekommende ortotisk brukes vanligvis til komfort i stedet for å korrigere en biomekanisk defekt, selv om de noen ganger brukes til å korrigere fotforhold hos barn. Det finnes flere forskjellige typer, inkludert nattbarer, splinter og gangplater, som alle brukes til å rette opp problemer med tåen, enten å være for langt inn eller ut når du går.

Det er mange forskjellige forhold som kan bli hjulpet ved hjelp av ortopediske innlegg. Foten spiller en viktig rolle i den kinetiske kjeden av hele underkroppen, og problemer kan forårsake smerte og skader lenger opp. For eksempel kan runner kne, shin splints og IT band syndrom skyldes en kollapset fot buen som plasserer overbelastning på kroppen. Det er viktig at medisinsk ortotikk skal være utstyrt av en profesjonell, ellers kan de forårsake flere problemer. Selv om egendefinerte orthotics er dyrere, er de mye mer sannsynlig å være effektive.