Hva er de forskjellige typer vagus nerveskade?

Vagusnerven, som går fra magen til hjernen, kan bli skadet på en rekke forskjellige måter. En av de vanligste skjemaene for skade skyldes hormonelle ubalanser. Fysisk skade, enten fra skade eller kirurgi, kan også forårsake svekkelse. Noen pasienter kan også ha skade som følge av en viral eller bakteriell infeksjon eller kreftvekst på et hvilket som helst tidspunkt langs nerveens lengde. Resultatet av noen av disse typer vagus nerveskader er ofte redusert funksjon av fordøyelsessystemet.

Diabetes er en av de vanligste årsakene til skade på vagusnerven. Pasienter som har hatt denne sykdommen i lang tid kan oppleve skader på nerver gjennom hele kroppen, ofte på grunn av feil blodstrøm. Uten nok blod, kan vagusnerven bli permanent forringet. Kreft kan også forårsake skade på nerven, og svulster i hjernen eller som forstyrrer blodstrømmen til nervesystemet kan skade det også.

Det er også mulig for vagusnerven å opprettholde en skade fra traumer til pasientens kropp. Nerven er begravet dypt inne i kropp og hjerne, så det må gjøres betydelig skade for en pasient for at nerven skal bli skadet. Oftere kan pasienter som gjennomgår kirurgi i hjernen eller fordøyelsessystemet, skade det ved et uhell.

Alkoholisme kan føre til en annen type vagus nerveskade. Pasienter med denne sykdommen kan oppleve en forverring av nervefunksjonen i hele kroppen. I mange tilfeller er skaden imidlertid reversibel hvis pasienten slutter å drikke.

Noen typer nerveskader er forårsaket av infeksjon. Virus har vært kjent for å spre seg fra ørene, nesen og halsen til vagusnerven, som går bak disse organene. En virusinfeksjon kan være vanskelig å behandle og kan føre til irreversibel skade på nerven. Bakterielle infeksjoner kan også spre seg til vagusnerven, selv om disse infeksjonene ofte kan behandles ved bruk av antibiotika.

Enhver type vagus nerveskader kan føre til gastroparesis. Pasienter med denne tilstanden har redusert gastrointestinal mobilitet fordi vagusnerven er ansvarlig for å avlede nok blod til fordøyelsessystemet slik at det kan behandle mat raskt og effektivt. Hos pasienter med irreversibel skade på nerven, kan denne tilstanden kontrolleres medisinsk, men det kan ikke herdes.