Hva er de forskjellige typer vaskulære lidelser?

Vaskulære sykdommer er sykdommer i blodårene. De faller i to hovedkategorier: forstyrrelser i venene og forstyrrelsene i arteriene. Blodkarene arbeider sammen med hjertet for å drive alle andre store kroppslige systemer, så en forståelse av vaskulære lidelser er spesielt viktig.

Arterier pumper blod fra hjertet gjennom hele kroppen, og sunne arterier er sterke og fleksible. En svekkelse, sprekk eller tilstopping av disse karene fører til sykdom. Arterie sykdom er så vanlig at det er en ledende dødsårsak på den vestlige halvkule.

Når plakk bygger seg opp i arteriene og de herdes, resulterer arteriosklerose. Denne tilstanden letter deretter andre arterieforstyrrelser. En spesielt farlig arteriell lidelse resulterer når aorta – hjertens hovedarterie – svekkes og buler. Venstre ubehandlet, denne typen aneurisme kan briste og føre til døden. Røykerne, eldre menn, og de med familiehistorie er mest utsatt for denne tilstanden.

En annen vanlig arteriell vaskulær lidelse er akrocyanose. Denne tilstanden innebærer svikt i arteriene i hendene og føttene for å få en riktig kontrakt. Bluish hud og en chill i ekstremiteter kan være resultatet.

Vene, som tar blod tilbake til hjertet, og arterier er like utsatt for sykdom. En av de mer kjente venøse vaskulære sykdommer er dyp venetrombose. Denne lidelsen oppstår når en blodpropp utvikler seg i den primære benvenen. Sykdom og inaktivitet er de vanligste synderne for tromboseutvikling, på grunn av den resulterende senking av blodstrømmen. Leg-relaterte symptomer inkluderer misfarging, ømhet, smerte, hevelse, oppvarming og nummenhet.

Venstre ubehandlet, en blodpropp kan bryte av og reise til lungene, noe som resulterer i livstruende lungeemboli. Clots kan også føre til utvikling av kronisk venøs insuffisiens. Dette gjør at blodårene ikke klarer å pumpe blodet tilbake til hjertet.

Vaskulære sykdommer kan påvirke både arterier og årer. I en fosterskader som kalles arteriovenøs misdannelse, blir arterier og vener unormalt sammenflettet, og forstyrrer blodstrømsprosessen. Hodepine og anfall er symptomer på denne lidelsen, selv om sykdommen kanskje ikke presenterer noen symptomer i det hele tatt. De fleste misdannelser oppdages gjennom en medisinsk undersøkelse.

Genetiske faktorer eller traumer kan også endre sammenhengen mellom en vene og arterien, en tilstand som kalles arteriovenøs fistel. Et mulig advarselsskilt av denne vaskulære lidelsen er et senket diastolisk blodtrykk kombinert med et stort pulstrykk. En mindre vanlig inflammatorisk vaskulær lidelse som kan påvirke mindre arterier og årer er Buerger’s sykdom. En primær egenskap ved denne tilstanden er ikke-helbredende sår forårsaket av blokkering i karene.

I mer ekstreme tilfeller kan en total betennelse i hele vaskulærsystemet føre til vaskulitt. Symptomer inkluderer vekttap, feber, nummenhet, leddsmerter, synsforstyrrelser og problemer med å svelge. Denne farlige sykdommen kan påvirke et hvilket som helst organsystem i kroppen negativt.

Det viktigste elementet i forebygging av vaskulære lidelser er et sunt hjerte. Fedme, røyking, aldring, hypertensjon, høyt kolesterolnivå og familiære predisposisjoner setter alle belastninger på hjertet og dets støttesystem. Livsstilsendringer som kosthold og mosjon og årvåken helseundersøkelser kan fremme den hjerte-sunn livsstilen som er nødvendig for et sterkt kardiovaskulært system.