Hva er de mulige bivirkningene av østrogenblokkere?

Mange mennesker kan bruke østrogenblokkere uten å oppleve signifikante bivirkninger, selv om eventuelle nye eller plagsomme symptomer som utvikles etter begynnelsen av behandlingen med denne type medisinering, bør diskuteres med lege. Noen av de vanligste bivirkningene av disse stoffene er svimmelhet, kvalme og hetetokter. Ytterligere bivirkninger av disse legemidlene kan inkludere vektøkning, nattesvette og endringer i vaginal utslipp. Mer alvorlige bivirkninger av østrogenblokkere, spesielt når de brukes over lengre tid, kan omfatte utvikling av blodpropper, allergiske reaksjoner eller økt risiko for å utvikle kreft i reproduktive organer.

De fleste bivirkninger av østrogenblokkere er relativt milde og kan reduseres over tid ettersom kroppen justerer seg til medisinen. Mild svimmelhet er en vanlig klage, men hvis dette symptomet blir alvorlig eller ledsaget av hodepine, bør en lege konsulteres for videre evaluering. Hvis kvalme utvikles når du bruker denne typen medisinering, kan det være med til å spise et måltid eller drikke et glass melk før du tar stoffet.

Varmt blink, nattesvette og annen overgangsalder-lignende symptomer kan utvikle seg når du tar østrogenblokkere. Bone eller muskel smerte, vektøkning og tretthet har blitt rapportert av de som tar disse medisinene. Det kan være en økning eller en reduksjon i vaginale sekresjoner av de som bruker denne typen legemiddel. Mens de fleste av disse symptomene er milde i naturen, kan dosisjusteringer noen ganger være mulig dersom disse bivirkningene blir særlig plagsomme.

Langvarig bruk av østrogenblokkere øker risikoen for å utvikle alvorlige bivirkninger eller potensielt dødelige komplikasjoner. Blodpropper kan utvikles når som helst under behandlingen, men risikoen øker dramatisk med utvidet bruk av disse legemidlene. En form for bein tap kjent som osteoporose kan også forekomme, noe som fører til en høyere sjanse for brudd. Østrogenblokkere kan øke risikoen for å utvikle brystkreft, eggstokkreft eller andre kreftformer som påvirker reproduksjonssystemet.

Allergiske reaksjoner på østrogenblokkere er uvanlige, selv om de er mulige, selv om medisinene har blitt godt tolerert tidligere. Mild allergi symptomer kan inkludere mild hudutslett eller kløe. En potensielt livstruende type allergisk reaksjon kjent som anafylaksi kan forårsake symptomer som hevelse i ansikt eller hals, brystsmerter eller pustevansker. Disse symptomene skal behandles som en medisinsk nødsituasjon, og sykehusinntak er ofte nødvendig for å stabilisere pasientens helse.