Hva er de ulike typer livmorstillinger?

Livmoren, et organ som er avgjørende for utviklingen av det menneskelige fosteret, er mer komplisert enn en hul struktur. Den forblir ikke i samme posisjon, og har evnen til å bevege seg fra side til side, så vel som fra baksiden til forsiden. Uterusposisjonene kan variere med kroppens bevegelse, når blæren fylles og tømmes, og ettersom tarminnholdet er bestått.

Medisinsk kunnskap antyder at de normale livmorstillinger ikke påvirker fruktbarheten. Organet kan suspenderes vertikalt, der det sies å være midt i stilling. En fremre livmor er en hvor hele orgelet er vippet mot formen av magen, mens et liv i retroversjon vipper mot ryggraden. Det er også mulig for et livmor å bøye, enten fremover eller bakover. Disse stillingene kan bestemmes av bekkenundersøkelser på en leges kontor.

Noen livmorstillinger er unormale og kan faktisk være livstruende. Etter fødselen kan en kvinne ha en omvendt livmor, som er beskrevet som akutt hvis den oppstår innen den første leveringsdagen. Inversjoner som dukker opp mer enn en måned etter levering er merket som kronisk. Disse kan variere i alvorlighetsgrad fra at livmorvegget strekker seg bare til livmorhalsen, til en del av legemet som blir utsatt utenfor vagina, til en total inversjon, hvor skjeden og livmoren ligger i en omvendt stilling.

Inversjon fører ofte til blødninger og sjokk, som må behandles umiddelbart. Slike livmorbetingelser kan i siste instans administreres kirurgisk eller ikke-kirurgisk. En mye sjeldnere tilstand er en prolapsed livmor. Denne tilstanden oppstår vanligvis under graviditet når støtte og tilkobling av vev i magen er skadet, og kan løse seg selv hvis ikke for alvorlig. Normal føtal leveranse er fortsatt mulig hvis livmoren er prolapsed, men det er fare for alvorlige komplikasjoner gjennom graviditet og fødsel.

Ark av ligamentlignende vev støtter ulike bekkenstrukturer, inkludert livmor, blodårer og muskler. Skader på disse konstruksjonene fra skader eller fra levering kan føre til endring i livmorstillinger og andre problemer. Uterin torsjon, sjelden hos mennesker, oppstår som følge av livmorvridningen. Dette kan begrense blodstrømmen og kan enkelt drepe et foster. Alle livmoderposisjonene påvirkes av kroppsbevegelser, sammentrengninger, blære og tarmfunksjon, samt tilstedeværelse av svulster eller andre abnormiteter.