Hva er de vanlige årsakene til hvit pus?

Først og fremst er den vanligste årsaken til hvitpus en infeksjon, ofte indusert av bakterier eller andre fremmede stoffer. I noen tilfeller kan pus være forårsaket av en suppurative, eller noe som tvinger pusen til å komme ut. Hvit pus i seg selv er ikke en dårlig ting, det er faktisk et symptom på noe fremmed som kroppen kjemper mot. Det er også en indikasjon på at immunforsvaret fungerer som det skal, ved å forsvare kroppen mot infeksjoner. Vanligvis er pus av en hvitaktig til gulaktig farge, men det kan virke å være grønn, blåaktig eller brunaktig, avhengig av bakteriene og pigmentet det genererer.

Grunnen til at noen pus er hvit er fordi den vanligvis består av hvite blodlegemer. Når kroppen opplever en infeksjon, produserer beinmargene flere hvite blodlegemer, som alle rush direkte til infeksjonen for å bekjempe og “spise” bakteriene som kommer inn. Etter prosessen dør de hvite blodlegemer til slutt og avfallet Mater både fra bakteriene og de hvite blodcellene på infeksjonsstedet og blir pus. Hvis pus ligger rett under huden, kan det bli kalt en “pimple”, som ofte sett på ansiktet. Hvis pus ligger dypere inn i vevet, merker leger vanligvis dette som en “abscess”.

En hverdagssituasjon der man kan oppleve nærvær av pus er når man blir såret. Overflaten, som hard jord, hvor huden skrapes, inneholder vanligvis forskjellige typer bakterier, som deretter kan overføres til det åpne såret. Det er heller ikke uvanlig for rusk, slik som treflis, å bli klemt i huden. Som et resultat, “angriper” de hvite blodcellene de fremmede stoffene og bakteriene og lager hvite pus. I noen tilfeller hvor fremmedlegemer som usteriliserte nåler eller kuler går dypere inn, kan det danne en abscess inne i vevet.

Synlig hvit pus kan også skyldes en suppurativ agent som tvinger infeksjonen til å komme til et “hode” eller et “punkt”. Legene anbefaler ofte sine pasienter å ikke “pop” eller tømme pus fordi det etter hvert vil bli reabsorbert av Kropp og spylt ut som giftstoffer i leveren eller nyrene. Hvis pusen imidlertid har ligget i området i lengre periode, kan de sovende bakteriene som er igjen i pus, bli aktive og forårsake dårligere infeksjoner, noe som gjør det nødvendig for pus å bli drenert. Man kan male eller koka bladene og røttene fra forskjellige suppurative planter som banyan-treet, sukker-eple-treet eller det vanlige drue-vintreet og påfør dem eksternt til infeksjonsstedet for å indusere suppuration. Hvis den hvite pusen er signifikant synlig, kan leger lett tømme den ut ved hjelp av en sprøyte.