Hva er de vanligste årsakene til ansikts kløe?

Det er mange muligheter når det gjelder årsaker til ansikts kløe, alt fra alt fra tørr hud til infeksjoner til virus. Behandlinger vil variere basert på den grunnliggende årsaken til kløe, selv om det er aktuell kremer som midlertidig kan gi lindring til en årsak kan bestemmes. For å få en fast diagnose, bør pasienter som lider av kronisk kløe, se en hudlege eller familielege for en grundig undersøkelse.

Mange årsaker til ansikts kløe er enkle å rette opp og ikke forårsake noen langsiktige problemer. Et uvasket ansikt, for eksempel, kan forårsake ubehagelig kløe eller ubehag. Tørr hud er en annen vanlig sykdom som ofte kan løses ved å bruke en enkel over-counter fuktighetskrem. Hårprodukter eller ansiktsrengjøringsmidler kan også forårsake allergiske reaksjoner, så hvis nye produkter blir brukt, bør de utelukkes som kløe, spesielt hvis kløen oppstår i samme område som produktet påføres. Hårgel, for eksempel, kan forårsake kløe rundt håret.

Allergier kan også forårsake mer alvorlig ansikts kløe sammen med elveblest og annen hudirritasjon, så hvis kilden til en allergisk reaksjon ikke kan bli funnet raskt, kan en tur til legen være i orden. Ytterligere årsaker til ansikts kløe kan inkludere insektbitt eller solbrenthet, som begge normalt kan behandles hjemme med kremer, aloe vera eller andre aktuelle medisiner. Biter som svulmer unormalt stort eller ledsages av andre symptomer kan være tegn på giftig bitt, og bør betraktes som en medisinsk nødsituasjon. Solbrenthet er vanligvis ikke alvorlig, men de bør unngås på grunn av den langsiktige risikoen for hudkreft.

Det er mer alvorlige årsaker til ansikts kløe som bør undersøkes omgående av en hudlege eller en familie lege. Herpes simplex virus kan forårsake kløe rundt munnen, ofte ledsaget av små hevede støt. Bumpene kan komme i klynger og kan bli smertefulle når tiden går. Herpes er vanligvis kontrahert fra noen andre gjennom kyssing, oralsex eller andre omstendigheter der oral væsker overføres fra en person til en annen.

Mange virus er også ledsaget av ansikts- og kroppslig kløe. De fleste av dem er vanligvis milde og selvbegrensende hos barn, for eksempel kyllingpokker eller femte sykdom. Voksne som samtaler kyllingpokker eller helvetesild, som skyldes at det samme viruset ligger i hvilemodus i kroppen og deretter reaktiverer, kan være mye mer alvorlig. Disse forholdene kan forårsake kløende utslett med hevede støt eller røde områder og er ledsaget av høy feber, frysninger og kroppssmerter. En lege veiledning anbefales.