Hva er de vanligste årsakene til brystsmerter og hodepine?

Brystsmerter og hodepine kan skyldes en rekke sykdommer, lidelser og miljøfaktorer. Noen årsaker er ukjente, for eksempel ved primær hypertensjon, og andre årsaker forekommer noen ganger som følge av daglige aktiviteter, som trening. Mens legehjelp er et must i noen tilfeller kan enkelte personer kvitte seg med disse symptomene ved å slappe av og få rikelig med hvile.

Hypertensjon, også kalt høyt blodtrykk, er en alvorlig sykdom som trenger medisinsk hjelp. Det kan forårsake hodepine og brystsmerter, selv om mange ikke opplever noen symptomer på problemet. Årsaken til hypertensjon er ofte ukjent, men noen ganger er den relatert til en annen sykdom, lidelse eller tilstand. For eksempel utvikler noen gravide kvinner hypertensjon i løpet av en graviditet, og diabetes og høyt kolesterol kan også forårsake det.

Legionærssykdom er resultatet av en bakteriell infeksjon i luftveiene, og det kan forårsake kortpustethet og brystsmerter, samt hodepine, feber og kuldegysninger. Bakteriene som forårsaker denne sykdommen, kan vokse i vann som har samlet seg og sirkulert i vannreservoar, for eksempel klimaanlegg kjøleenheter og innsjøer, og kan spre seg til mennesker når de puster i forurensede dråper. Sigarettrøykere er ofte mest utsatt for Legionnaires sykdom, samt personer med kroniske lungeproblemer.

En knust eller revet ribbe er en vanlig årsak til brystsmerter, og pasienter kan også oppleve hodepine symptomer. Personer klager over ømhet like over området der de led skade. En indikasjon på at ribben er ødelagt, er bevegelsen av en brudd, som ofte oppdages ved å føle seg rundt ribbeholderen. Noen med knust eller revet ribbe vil også ha problemer med å ta dype puste på grunn av smerte. Medisinsk leverandører bestiller ofte en røntgenstråle for å sikre at pasientens lunger ikke kollapses eller knuses på grunn av brudd, og de kan også sjekke overlivet for skader på leveren eller milten.

Over-trening er ofte årsaken til disse symptomene. Mange individer opplever ikke problemer før de fullfører en kraftig trening, men det oppstår ofte en alvorlig hodepine etterfulgt av øvre brystsmerter. Å hvile etter treningen lindrer ofte disse symptomene. Hvis det er kronisk, kan personen ha en annen lidelse, som for eksempel hjertemetoki, når det ikke er nok blodgass til hjertet. Personer som mistenker at de har hjerteekemi, bør konsultere en medisinsk faglig.