Hva er de vanligste årsakene til brystsmerter og kortpustethet?

De vanligste årsakene til brystsmerter og kortpustethet er angina, angst eller stress, fordøyelsesbesvær, hjerteinfarkt eller lungeemboli. Noen er mer vanlige enn andre, men hver skjer ofte for å bli tatt på alvor. Uansett hva årsaken, brystsmerter – med eller uten kortpustethet – som varer lengre enn noen få minutter eller kommer og går i dager eller uker, bør rapporteres til en helsepersonell.

Angst er en vanlig årsak til brystsmerter og kortpustethet, og blir ofte ledsaget av rask hjertefrekvens og noen ganger følelse av tetthet. Dette kan skyldes et antall ting, fra stress til angstlidelse. Behandlingen kan omfatte avslappeteknikker eller et antidepressivt middel hvis symptomene er alvorlige eller langvarige.

En annen årsak til disse symptomene er angina, som er mangel på blodstrøm til hjertemuskelen. Dette kan signalere et motgående hjerteinfarkt, men tilstanden kan vare i måneder eller år uten endringer. Symptomer kan også omfatte tretthet, svimmelhet, svette, kvalme eller smerte i øvre del av kroppen. Angina som er stabilt og uendret kan være igjen, men i noen tilfeller kan medisiner eller kirurgi være nødvendig.

Fordøyelsesbesvær og andre gastrointestinale sykdommer er ofte feil som hjerteinfarkt fordi de kan forårsake brystsmerter og kortpustethet som tett etterligner det av en mer alvorlig tilstand. Intestinal gass har vært kjent for å bosette seg i mage- eller brystregionen, og forårsaker ofte alvorlig smerte og kramper. Vikten av denne gassen eller mageinnholdet i kombinasjon med gass, kan forårsake tyngde i brystet og kortpustethet. Symptomene avtar vanligvis når gassen er passert.

Et hjerteinfarkt er den mest fryktede årsaken til brystsmerter og kortpustethet, og det kommer som et resultat av en blokkert arterie som fører til hjertet. Dette kan være en dødelig tilstand, og krever ofte kirurgi eller rusmidler for å fjerne plakk fra arterieveggene. Rehabilitering inkludert en ny diett og treningsplan anbefales ofte for å forhindre et gjentatt angrep.

Noen ganger kan en lungeemboli forårsake disse symptomene, selv om dette er mer vanlig med tidligere eksisterende forhold og er mindre sannsynlig enn de andre potensielle årsakene. En emboli refererer til blodpropp som setter seg opp i lungene. Klumpen reduserer blod og oksygenstrøm til lungene, noe som resulterer i mindre å komme til resten av kroppen. Hvis denne tilstanden mistenkes, er det nødvendig med medisinsk behandling fordi det er potensielt livstruende uten riktig behandling.

Siden de fleste av disse forholdene er vanskelige å skille fra hverandre uten riktig testing, bør brystsmerter ledsaget av kortpustethet, kramper i brystet, smerte i høyre arm eller nakke, tretthet, kvalme, oppkast eller svimmelhet behandles som En medisinsk nødsituasjon. Ikke alle symptomer må være tilstede for å indikere et hjerteinfarkt eller annen alvorlig tilstand, så enhver kombinasjon skal tas alvorlig.