Hva er de vanligste årsakene til et makulopapulært utslett?

Et par dusin ganske vanlige virus og bakterielle infeksjoner kan forårsake et makulopapulært utslett, som er preget av et mørkrosa sjø av flate eller hevede flekker og lesjoner som kan spre seg over et hvilket som helst hudområde. Den viktigste grunnen til at folk får denne typen utslett, er etter en allergisk reaksjon på et hvilket som helst antall foreskrevne legemidler eller matvarer. Etter å ha avvist mer alvorlige infeksjoner, vil en lege forsøke å se hva som forårsaker denne bivirkningen og deretter fjerne den fra pasientens diett.

Ifølge EB Medicine-nettstedet er et makulopapulært utslett den mest utbredte typen utslett behandlet i beredskapsrom over hele verden. Den vanligste årsaken er en allergisk reaksjon på legemidler. Medisinske eksperter har kategorisert denne typen utslett som “morbilliform”, fordi det ser ut til at pasienten kan ha meslinger. Disse flekkete områdene kan være konsentrert i en del av kroppen eller spredt tilfeldig fra hode til tå.

En makulopapulær utslett kan skyldes legemidler som brukes til å behandle kreft, styrke immuniteten eller lette smerte, som inkluderer sulfonamider, dapson og fenytoin. Siden det ikke kan være et stoff som har forårsaket lidelsen, vil legene utelukke andre muligheter først. En aktuell reaksjon kan oppstå, eller et hvilket som helst antall alvorlige lidelser. Ifølge EB Medicine, er et stoff allergi sannsynlig å forårsake utslett som er begrenset til et bestemt område, men også gjør Lyme sykdom, tyfus feber, rubella og flere andre virusinfeksjoner. Når et makulopapulært utslett er tilfeldig spredt rundt kroppen, kan det imidlertid skyldes et halvt dusin andre forhold som syfilis, munn- og klovsyke eller Rocky Mountain-spettet feber.

Hvis en lege bestemmer at et legemiddel kan forårsake et makulopapulært utslett, vil det ikke bli tatt igjen. Et alternativt legemiddel kan foreskrives, eller behandlingsforløpet kan endres dramatisk. De fleste av disse forholdene vil avta så snart den fornærmende agenten er fjernet. Ofte, hvis kløe følger med utslett, foreskrives et antihistamin til rødheten faller.

Det er viktig å forstå de andre symptomene som kan følge denne type utslett. Dette utbruddet kan være tilstede med feber eller alvorlig hevelse i lymfeknuter. Når du opplever en alvorlig allergisk reaksjon, kalt anafylaksi, kan alle disse symptomene føre til sjokk og til og med død, hvis de ikke behandles.