Hva er de vanligste årsakene til fordøyelsesbesvær og diaré?

Det er et stort antall ting som kan føre til dårlig fordøyelse og diaré sammen, men det meste av tiden er problemet matrelatert. Å spise for mye, å velge mat som er fettete eller svært sure, eller forbruker giftstoffer eller bortskjemt mat, kan alle bidra. Angst og depresjon kan også forårsake fordøyelsesproblemer, og problemet kan også være feil av en medisinsk tilstand som gastroøsofageal reflux lidelse (GERD) eller dyspepsi. Gravide kvinner er ofte mer tilbøyelige til å oppleve begge ting sammen også. Et bredt spekter av andre problemer og medisinske problemer kan inkludere både diaré og fordøyelsesbesvær som symptomer, men i de fleste tilfeller er dette bare to av mange andre problemer. Å få medisinsk hjelp eller i det minste en grundig kontroll er den beste måten for folk å utelukke alt seriøst.

Fordøyelsesbesvær og diaré er oftest forårsaket av endringer i spisevaner. Å bruke for mye mat om gangen, eller å spise for mange fett, fører ofte til disse ubehagelige kroppslige reaksjonene, og å spise for fort kan ha samme effekt. Enkelte matvarer kan også utløse disse symptomene. Alkohol, rødt kjøtt, fett og koffein har vært kjent for å stimulere tarmirritasjon og endre gastrointestinale prosesser. Kunstige søtningsmidler og meieriprodukter kan også forårsake smerte og andre symptomer forbundet med både diaré og fordøyelsesbesvær hos noen mennesker.

I de fleste tilfeller vil en persons symptomer vanligvis gå bort alene ettersom kroppen justerer eller tilpasser seg. Når symptomene vedvarer eller forverres etter noen dager, bør en lege kontaktes for å utelukke eventuelle alvorlige forhold. Dehydrering er ofte en bekymring hvis diaré ikke behandles raskt, særlig hos barn.

Mange forskere mener også at det er en sammenheng mellom angst og fordøyelsesproblemer. Angst som er akutt eller varer lenge, kan føre til at magesyrene kveler og irriterer tarmen, og folk som spiser mens de opplever stress kan også være mer utsatt for diaré. Mengden luft som en person tar inn mens du spiser mat mens du er bekymret, for eksempel når du gråter, kan forårsake oppblåsthet og andre symptomer på fordøyelsesbesvær også. Stress selv har også vært kjent for å stimulere disse symptomene, og tarmproblemer er ofte et symptom på depresjon også.

En annen potensiell årsak til disse to sammenhengende problemene er gastroøsofageal refluksforstyrrelse, også kjent med sin akronym, GERD. GERD får magen til å presse innholdet tilbake opp i spiserøret, noe som skaper smerte og ulike andre symptomer. Det er svært behandlet med medisiner, selv om det ofte også kan forebygges gjennom livsstilsendring, som for eksempel å endre kostholdet til å inkludere mer fiber og hele korn og gjøre en innsats for å trene hyppigere.

I noen tilfeller kan pasienter oppleve dårlig fordøyelse og diaré på grunn av interne faktorer som er unike for sine egne kropper. En av de vanligste er en tilstand som kalles nonulcer fordøyelsesbesvær, eller funksjonell dyspepsi. Det skjer når pasientens kropp ikke kan presse mat gjennom fordøyelseskanalen på riktig måte. Enkelte typer operasjoner kan også føre til at disse symptomene avhenger av hvordan kroppen helbreder og hvordan arrvev dannes langs fordøyelseskanalen.

Graviditet er en annen potensiell årsak. En økning i væske eller matinntak kan ofte forårsake fordøyelsesbesvær hos gravide, og hormonelle forandringer kan forårsake fordøyelsesproblemer. Arbeidet selv kan også utløse symptomene. Hvis en kvinne opplever disse symptomene under graviditet, kan helsepersonell kunne gi noen lettelse med medisiner eller personlige tips for å minimere symptomene.

Mange forskjellige sykdommer kan forårsake fordøyelsesbesvær og diaré, og det kan være vanskelig å gjøre en diagnose uten å vite om pasientens andre symptomer eller eksisterende forhold. Noen av de vanligste synderne er hernias, magesårssykdom og Crohns sykdom. En rekke virus og bakterier kan også være skyld. Irritabel tarmsyndrom (IBS) er også en vanlig årsak, eller tvillingforholdene kan være et resultat av gallestein, levercirrhose, hepatitt og andre lever- og galleblæreforhold. Problemet kan også være en reaksjon på visse medisiner, spesielt antibiotika.

De fleste eksperter anbefaler at alle som har opplevd både diaré og fordøyelsesbesvær i mer enn noen få dager, får en medisinsk vurdering. Når disse to tingene går på lenge, risikerer en person å ødelegge tarmkanalen, som kan føre til ytterligere komplikasjoner og mer utfordrende problemer. Mesteparten av tiden er problemet ganske enkelt behandlet, men en skikkelig diagnose er et altfor viktig første skritt.