Hva er de vanligste årsakene til gul hud?

Det er mange mulige årsaker til gulende hud. Blant de vanligste årsakene er tilstander som gulsott, leverkontroll og uremi, en nyre tilstand. Noen ganger er en tilstand som kalles hypothyroidisme, som er preget av feilfungerende skjoldbrusk, feil. I tillegg kan anvendelsen av en aktuell antibiotisk salve kalt tetracyklin midlertidig forårsake gul hud.

En av de mest sannsynlige årsakene til gul hud er en tilstand som kalles gulsott. Når en person har gulsott, utvikler huden sin unormal gul farge fordi høye nivåer av bilirubin er i blodet. Bilirubin blir produsert når leveren behandler røde blodlegemer. Leveren fjerner vanligvis bilirubin ut av en persons blod, og bilirubinen forlater kroppen i avføringen. Når det er problemer med en persons lever eller evnen til å behandle bilirubin, kan den bygge opp i huden og forårsake guling.

En tilstand som kalles uremi kan også føre til misfarging av huden som kan gi den et gult utseende. Uremia er en tilstand som utvikler seg når en persons nyrer ikke gjør en effektiv jobb med filtrering. Denne utilstrekkelige filtreringen fører til opphopning av urea, som er et kjemikalie i urin og andre avfallsprodukter i en persons blod. I tillegg til guling av pasientens hud, kan denne tilstanden også forårsake slike symptomer som kvalme og oppkast, hodepine, tretthet, døsighet og muskelkramper og kramper. Det kan også forårsake kløe.

Noen ganger medisiner er årsaken til gulaktig hud. For eksempel kan en person bruke en aktuell form for tetracyklin til behandling av en hudinfeksjon. Mens medisinen kan fungere, kan det også føre til at huden vises gul. Heldigvis har medisinen ikke permanent misfarging av huden. En person kan vanligvis rydde det ved å vaske huden med såpe og vann. Siden gulingen av huden ikke er skadelig, anbefaler leger det ofte å holde medisinen på så lenge som mulig før den vaskes av.

Hypothyroidism er en annen tilstand som er forbundet med gul hud. Denne tilstanden er et resultat av en skjoldbruskkjertel som ikke produserer tilstrekkelige mengder hormoner. I tillegg til å utvikle gul hud, kan en person med denne tilstanden bli altfor følsom overfor kulde, utmattet eller deprimert. Hans hår og negler kan bli svake og tørre, og han kan lider av smerte og stivhet i muskler og ledd. Forstoppelse, vektøkning og høyt kolesterol kan også utvikle seg som tegn på hypothyroidisme.