Hva er de vanligste årsakene til gulaktig sputum?

Gulaktig sputum indikerer vanligvis at en infeksjon eller betennelse i luftveiene er tilstede. Andre mer alvorlige forhold og sykdommer kan føre til at kroppen produserer gult slim. Sputum, også kjent som slim eller slim, er kroppens måte å fange luftbårne stoffer som kommer inn i kroppen gjennom nesen eller munnen i slim, som deretter spytter ut eller utvises gjennom nesepassasjen. Sputum beskytter kroppen mot invaderende bakterier og sopp, og hjelper leger med å bestemme hvilken type infeksjon eller sykdom som er av sputumets farge.

Phlegm kan være forårsaket av en rekke faktorer, og noen gulaktige sputum er normalt, spesielt om morgenen som kroppen ryser seg av fremmedlegemer som inhaleres om natten. Tørr luft kan føre til at slem har en gul fargetone. De fleste slem, hvis personen er sunn, er klar eller hvit.

Mørkgul slem er vanligvis forårsaket av en bakteriell infeksjon, som lungebetennelse, en sinusinfeksjon eller strep hals. Forkjølelse og virus kan føre til at en person hoster opp gul eller grønt slim. Drikker store mengder vann vil bidra til å redusere mengden gul slim produsert hvis det er forårsaket av forkjølelse. Hvis personen også har smertefull og kraftig hoste eller opplever hvesning, kan det gule sputumet være et resultat av en betennelse i luftveiene i lungene, kjent som bronkitt. Lungebetennelse kan oppstå hvis betennelsen utvikler seg og forårsaker lungene å bli smittet.

Cystisk fibrose er en genetisk sykdom som forårsaker tykt og klissete slim å bygge opp i lungene og fordøyelsessystemet, forårsaker blokkeringer. De med denne degenerative sykdommen er ofte rammet av lungeinfeksjoner og hoster opp gulaktig sputum. Pasienter kan også oppleve kronisk svakhet og hyppig diaré.

Allergi sufferers ofte hoste gulaktig sputum som kroppens immunsystem angriper normale fremmedlegemer i miljøet. Allergier mot vanlige stoffer som hay, mugg eller pollen kan føre til at en person har kulde-lignende symptomer som inkluderer hoste, hodepine og vannet eller kløende øyne. Astma, kronisk betennelse i luftpassasjene, kan føre til at en person hoster opp gul slem og opplever hvesenhet og kortpustethet.

Sputum kan være brun, grønn, gul og til og med svart. Hvis en person hoster opp et rødt stoff eller blodig slim, bør han eller hun konsultere en lege. Phlegm kan gjenspeile stoffets farge den personen som inhaleres. Laryngitt, tuberkulose, lungeabser, eller sopp Pneumocystis carinii kan også føre til at en person produserer farget sputum.