Hva er de vanligste årsakene til håndens smerte og nummenhet?

Den vanligste årsaken til håndsmerter og nummenhet er nervekompresjon. Kompresjonen kan være akutt på grunn av en sittende eller sovende stilling, eller det kan være kronisk. Kronisk smerte og nummenhet kan skyldes repeterende stressskader, vekst i håndleddet eller hånden, eller en sykdom som påvirker nervevevet. Carpel tunnel syndrom, inntrapping av ulnar nerve og perifer neuropati er eksempler på lidelser som forårsaker nummenhet og smerte i hånden.

Mange har opplevd en klemt nerve, og når dette skjer med hånden, blir det ofte beskrevet som at hånden sovner. Nervekompresjonen blir ofte ledsaget av venekompresjon, som begrenser blodstrømmen, og kan som regel korrigeres ved å skifte posisjon, noe som forårsaker en pins og nålfølelse, da følelsen blir gjenopprettet ved hånden. Dessverre er ikke all nervekompresjon så lett avhjelpet.

En svært vanlig årsak til håndsmerter og nummenhet er karpaltunnelsyndrom. Karpaltunnelen er plassen i håndleddet hvor nerver, ledbånd og sener går fra arm til hånd. Karpaltunnelsyndrom oppstår når vev i dette rommet blir betent og presser mot medianen. Nervevev er veldig følsomt, og når det komprimeres, kan det forårsake smerte og følelsesløshet.

Medianen er det som forbinder tommelen og de første tre fingrene til sentralnervesystemet. Dette gjør at hjernen kan kontrollere bevegelse og føle opplevelser i hånden. Skaden på nerven oppstår i håndleddet, men hjernen gjenkjenner den i hånden. Karpaltunnelsyndrom skyldes oftest gjentatte hånd- og håndleddbevegelser, for eksempel å skrive, men det kan også skyldes en håndleddskade, som en brudd. Diabetes, leddgikt, og til og med graviditet kan også føre til karpaltunnelsyndrom.

En mindre vanlig årsak til håndsmerter og nummenhet er innfangning av ulnarnerven, som også ligger i håndleddet. Ulnarnerven styrer bevegelse og følelse i de tre siste fingrene på hånden. Disse symptomene skyldes vanligvis en fremmed vekst, som en cyste eller aneurisme, som komprimerer ulnar nervevevet. Betingelsen er oftest forårsaket av repeterende traumer, som fra å bruke en jackhammer. Gikt, diabetes og alkoholisme er knyttet til økt sannsynlighet for å utvikle nervekompresjon.

Perifer nevropati er en annen vanlig årsak til smerte og nummenhet. Dette begrepet beskriver lidelser som påvirker det perifere nervesystemet, som består av nettverket av nerver som gir informasjon til ryggmargen og hjernen, også kalt sentralnervesystemet. Det kan være forårsaket av syke nerver eller en annen sykdom. Alkoholisme, leddgikt og ernæringsmessige mangler kan alle forårsake perifer neuropati, men den vanligste årsaken er diabetes.

Smerte og nummenhet i hånden kan også være en indikator på en alvorlig medisinsk tilstand. Tingling, nummenhet og smerte i venstre hånd og arm er symptomer på et hjerteinfarkt, selv om denne tilstanden ofte også ledsages av andre symptomer. Personer som opplever disse symptomene, bør kontakte en lege for riktig diagnose og behandling.