Hva er de vanligste årsakene til håndutslett?

Håndutslett er relativt vanlige hendelser og kan ha en rekke årsaker, inkludert eksem, psoriasis eller kontaktdermatitt. Matallergi kan føre til utslett som dukker opp overalt på kroppen, inkludert hendene. Skabb og ringorm er også potensielle årsaker til utslett. Symptomer på disse utslettene er ofte for likt å nøyaktig diagnostisere uten hjelp av en medisinsk profesjonell. Av denne grunn bør en lege konsulteres med spørsmål eller bekymringer om plagsomt eller tilbakevendende håndutslett.

Eksem, også referert til som atopisk dermatitt, er blant de vanligste årsakene til håndutslett. Denne hudforstyrrelsen opptrer ofte i barndommen, selv om den kan utvikle seg på et hvilket som helst tidspunkt i livet, spesielt blant de som har sesongmessige allergier som høypoier. Noen av de vanligste symptomene på eksem er tørr, skvalete flekker av hud som kan klø eller brenne. I noen tilfeller kan disse lesjonene ose en klar væske eller bli utsatt for infeksjon.

Psoriasis er en hudforstyrrelse som kan forårsake smertefull utslett på hånden, og påvirker også andre områder av kroppen også. Tørre, røde hudområder utvikler seg vanligvis blant de med denne tilstanden, og smerten forbundet med psoriasis kan variere fra mild til sviktende. Smertefulle ledd og endringer i negler eller tånegler forekommer noen ganger hos de med alvorlige former for psoriasis.

Kontaktdematitt ligner sterkt eksemutbrudd i utseende, men er forårsaket av kontakt med et utløsende middel, som vaskemidler eller giftige planter. Husholdningsvarer som såper, vaskemidler eller rengjøringsløsninger kan utløse et utbrudd av kontaktdermatitt hos en person som er følsom overfor kjemikaliene i disse produktene. Planter som gift eik eller giftmagasin kan også forårsake denne typen reaksjon.

Skabb er en mulig årsak til håndutslett og er ekstremt smittsom. Denne tilstanden er forårsaket av en liten myte som legger eggene i det øverste lag av huden, noe som forårsaker et kløende utslett å utvikle seg. Overføringen av scabies fra en person til en annen kan oppstå fra fysisk kontakt med en smittet person eller dele klær, håndklær eller sengetøy med noen som har blitt smittet.

Ringorm er en type soppinfeksjon som forårsaker utslett som ligner en lukket sirkel eller en ring. Den samme svampen som er ansvarlig for ringorm, forårsaker også jock kløe og idrettsfot og anses å være svært smittsom. De fleste er smittet ved å komme i fysisk kontakt med en av lesjonene, selv om denne infeksjonen av og til kan overføres fra husdyr til sine menneskelige følgesvenner.