Hva er de vanligste årsakene til kulderystelser og svette?

Det er mange forhold som kan føre til kuldegysninger og svette, og en av de vanligste er en bakteriell eller virusinfeksjon. På samme måte kan en person utvikle disse symptomene når han har en alvorlig type medisinsk tilstand eller sykdom, som for eksempel en type kreft som kalles lymfom. Hormonale svingninger, som de som oppleves i overgangsalder eller som følge av skjoldbruskkjertel, kan også forårsake dem.

Når en person har feber, som ofte skyldes en infeksjon av noe slag, blir den ofte ledsaget av kulderystelser og svette. Noen som har influensa eller en gastrointestinal sykdom som er forårsaket av et virus, kan for eksempel oppleve disse symptomene. Bakteriell lungebetennelse, strep hals, eller til og med bakterielle infeksjoner som påvirker urinveiene kan forårsake dem også.

Noen ganger kan en person som har kuldegysninger og svette utvikle disse symptomene på grunn av en mer alvorlig helsetilstand. De er et vanlig symptom på lymfom, for eksempel, som er en kreft som rammer lymfocytter, som er celler i immunsystemet.

For kvinner kan disse symptomene være relatert til overgangsalder, og de utvikler seg ofte som følge av hormonfluktuasjoner som forårsaker hetter og svette, som deretter kan etterfølges av kulderystelser. Dette skjer fordi en kvinnes produksjon av hormonene østrogen og progesteron reduseres i overgangsalderen, noe som kan føre til en rekke ubehagelige symptomer. Ofte opplever en kvinne nattesvette, etterfulgt av kulderystelser.

En forstyrrelse av skjoldbruskkjertelen, som hypertyreose, kan også føre til kuldegysninger og svette. Hypertyreoidisme er preget av den unormalt økte utskillelsen av skjoldbruskhormon av skjoldbruskkjertelen. Som et resultat av de ekstra hormonene i kroppen, endres en persons metabolisme og en økt mengde varme produseres. Denne varmen kan føre til at den berørte personen lider nattesvette og kulderystelser.