Hva er de vanligste årsakene til svimmelhet når du ligger?

De vanligste årsakene til svimmelhet når de ligger ned er godartet paroksysmal posisjonsvarsel, øreinfeksjon og noen former for forgiftning. Disse forholdene er vanligvis midlertidige og avtar ofte uten behandling. Andre sykdommer, som kvalme eller matforgiftning, kan av og til forårsake svimmelhet som kan fortsette selv om pasienten ligger ned.

Svimmelhet er en følelse som ofte forårsaker kvalme, en “svimmelhodet” følelse eller en følelse av at rommet spinner. Det er en av de vanligste medisinske klager fordi så mange faktorer kan forårsake en svimmel følelse. Mesteparten av tiden, legger seg ned eller sitter med hodet mellom knærne, bidrar til å lindre symptomene forbundet med svimmelhet, men noen ganger kan det fortsette til tross for endringer i stilling.

Godartet paroksysmal posisjonell svimmelhet kan forårsake svimmelhet når du ligger, og det er en tilstand som oppstår oftest hos eldre. Det er ikke kjent nøyaktig hva som forårsaker det, men det er sannsynligvis på grunn av rusk i øret som akkumuleres over tid. Denne tilstanden minker generelt på egen hånd og varer ikke lenger enn noen få måneder. Pasienter kan motta medisiner for å lindre symptomer i mellomtiden.

Øreinfeksjoner kan forårsake svimmelhet på omtrent samme måte som paroksysmal posisjons vertigo. Når indreøret blir kastet av balanse ved opphopning, infeksjon eller andre materialer, kan kroppens likevekt påvirkes og svimmelhet og kvalme kan oppstå. De fleste infeksjoner klarer seg selv, men bakterielle infeksjoner kan kreve antibiotika.

Noen ganger kan forhold som matforgiftning eller magevirus føre til svimmelhet når de ligger ned. Selv om du ligger i sengen, forårsaker generelt svimmelhet å avta, kan svært alvorlig sykdom føre til at den fortsetter. Behandlingen vil avhenge av tilstanden. Svimmelhet som er langvarig eller svært alvorlig, bør undersøkes videre av en medisinsk faglig. Hvis det er mistanke om forgiftning, kontaktes et giftkontrollsenter eller beredskapstjenester umiddelbart.

Svimmelhet som er ledsaget av alvorlig kvalme eller oppkast, kortpustethet eller andre symptomer kan være tegn på alvorlig medisinsk tilstand. En lege skal informeres om svimmelhet er plutselig og ikke avtar innen flere timer. De som er alvorlig svimmel, bør ikke kjøre og bør tas til helsepersonell av en venn eller ambulanse hvis det er nødvendig.