Hva er de vanligste gledde disk symptomer?

Smerter er langt det vanligste skifte disket symptomet, selv om hvordan denne smerten presenterer seg selv og hvor lenge den varer kan variere mye fra person til person. Mye avhenger av individuell anatomi, så vel som den presise plasseringen og alvorlighetsgraden av skaden. De fleste med glidede plater begynner å føle generell smerte på den ene siden av kroppen. Det er ofte mest akutt i armene, bena eller nakken, og kommer ofte sammen med nummenhet eller prikken. Smerter har en tendens til å være verst når man går eller på annen måte beveger seg, men folk kan oppleve det når som helst. Isjias, som er en type nervesmerter, er også svært vanlig, som det er generelt muskel svakhet og følelser av redusert styrke. Slipte plater kan vanligvis korrigeres med fysioterapi og en viss grad av hvile, men mye avhenger av den spesifikke situasjonen.

En skråplate, også kjent som en herniert eller spaltet plate, oppstår når stoffet fra kjernen til en plate lekker inn i ryggsøylen. Ryggraden i menneskekroppen består av 26 ben som heter vertebrae. Plasser mellom hver ryggvirvel er plater fylt med en geléaktig substans som fungerer som en pute mellom beinene. Slipte plater forekommer oftest i nedre rygg, men de kan forekomme i noen del av ryggraden.

Skivene er runde og flate, og har to hovedkomponenter: ringrommet, hvilket er det tøffe ytre laget, og kjernen, som er det myke indre laget. Slipte plater oppstår ofte når det er et brudd i ringrommet og en del av kjernen presser seg gjennom. Forskjellingen av det gelignende stoffet kan legge press på nerver i ryggraden, noe som kan føre til en rekke problemer.

Smerter er en av de første tingene som folk med glidede plater opplever. Noen ganger er ubehaget mer eller mindre generelt, vanligvis i bakre regionen, men ikke veldig sentralisert hvor som helst. Det er også vanlig for folk å føle seg å skape smertefølelser som kommer og går i armer og ben.

En glideskive på eller i nærheten av en nerve kan også utløse meget spesifikk smerte. Mennesker i disse situasjonene føler ofte en brennende eller pulserende følelse på et bestemt sted, og det beveger seg ikke vanligvis eller endrer måten mer generell ubehag ofte gjør. I begge tilfeller kan folk ofte få litt lettelse fra overkroken medisiner og endringer i ting som sitte og soveposisjoner. I mer alvorlige tilfeller kan det imidlertid være nødvendig med reseptbelagte stoffer.

Skarp eller kjedelig smerte i nakken, mellom skulderbladene, eller som stråler ned i armen og hendene kan indikere en glideskive i halsen eller halsen. Smerten kan økes med viss posisjonering og reduseres med andre. Slippte skive symptomer kan også inkludere prikking og muskel spasmer, og i noen tilfeller kan ikke forårsake noen symptomer i det hele tatt.

Et annet svært vanlig symptom er isjias. Isjias er når den glidede skiven legger press på skiasnerven, og utstråler dermed smerte som starter i nedre rygg eller skinne og strekker seg ned i ett ben. Det oppleves ofte som en skarp smerte som kan beskrives som likt et elektrisk støt. Isjias kan føre til nummenhet, muskel svakhet og vanskeligheter med å bevege den berørte beinet.

Medisinske eksperter kan typisk diagnostisere glidede plater gjennom en kombinasjon av fysiske undersøkelser og diagnostiske tester som røntgenbilder, skanning med magnetisk resonansavbildning (MRI) eller en datastyrt aksial tomografi (CAT) skanning. Disse testene er ikke-invasive og er vanligvis den beste måten å få et innblikk i hva som skjer på innsiden. Profesjonelle som vet hvordan man analyserer og leser resultatene, kan ofte finne ut nøyaktig hvilke plater som har gått og hvor langt de har flyttet, noe som kan gjøre behandlingen mye mer effektiv og personlig.

Behandling av glidede plater innebærer vanligvis en kombinasjon av medisinering og fysioterapi. I de fleste tilfeller kan platene samles tilbake på plass med bestemte øvelser, og medisiner kan både redusere smerten som er involvert i denne prosessen og hjelpe musklene slappe av nok til at det kan være effektivt. Kirurgi anbefales vanligvis ikke bare på grunn av hvor invasiv og risikabelt det er, selv om folk noen ganger vil trenge denne typen fikser hvis slippingen er svært alvorlig, eller hvis problemet gjenoppretter over tid for å peke hvor det er et mer eller mindre konstant problem.