Hva er de vanligste hyperpigmentering årsakene?

Hyperpigmentering, hvor mørke flekker vises på huden, kan skyldes et bredt spekter av ting. Når hyperpigmentering oppstår, bør den undersøkes av en hudlege som kan avgjøre om de mørke flekkene er fokale eller diffuse, og hvem kan begynne å utforske årsaker. Noen hyperpigmenteringsårsaker er godartede, og ikke en grunn til bekymring, mens andre er mer alvorlige. Melanom er for eksempel en kreft som presenterer i form av mørke flekker på huden, mens fregner er forårsaket av godartet aktivitet blant melanocytter, cellene som produserer mørkt pigment.

Noen medfødte eller kromosomale tilstander kan forårsake hyperpigmentering. For eksempel kan noen former for trisomi, hvor folk arver tre kromosomer i stedet for et par, føre til mørke flekker på huden. På samme måte er fødselsmerker en annen form for hyperpigmentering, enten de er i form av portvinflett eller storkbitt. Noen mennesker er også født med en naturlig følsomhet for fregner, i så fall vil soleksponering føre til at fregner vises.

Visse typer forgiftning er også potensielle årsaker. Hyperpigmentering kan forekomme i huden eller neglene som følge av eksponering for toksiner, om toksinene inntas eller påføres lokalt. En annen årsak er en akutt tilstand som Addisons sykdom, hypertyreose, hemokromatose eller nevrofibromatose. En annen av de vanlige hyperpigmenteringsårsakene er graviditet. Mange gravide kvinner utvikler en tydelig mørk linje på bukene sine, og gravide kvinner kan også oppleve melasma, hvor mørke flekker vises på ansiktet.

Soleksponering er også en hyperpigmenteringsårsak. Mild soleksponering kan føre til at fregner vises, men folk kan også utvikle farligere former for hyperpigmentering, som flekker som kan føre til melanom eller faktiske kreftflekker. Leverflatene forbundet med alder er et eksempel på hyperpigmentering forårsaket av sol eksponering. Enkelte medisiner er også hyperpigmenteringsårsaker, med medisiner som enten øker følsomheten for sollys, eller forårsaker flekker i huden.

Det første trinnet i hyperpigmenteringsbehandling er å studere merkene fullt ut og utforske de potensielle årsakene. I noen tilfeller kan en lege anbefale en enkel dermabrasjon for å fjerne de mørke flekkene hvis de er estetisk uønskede, men godartede. Hvis hyperpigmenteringen skyldes et underliggende problem, om det er eksponering for toksiner eller en akutt sykdom, kan behandling gis for denne tilstanden for å se om hyperpigmenteringen løser. Når hyperpigmenteringen forårsaker er ondartet, som med melanom, må det tas mer aggressive skritt for å behandle hyperpigmenteringen selv.