Hva er de vanligste kolin bivirkningene?

Kolin er en kjemisk forbindelse som ligner og ofte inngår i kategorien B-vitaminer. Dette næringsstoffet sies å være viktig for utviklingen av foster og spedbarn, men er også tenkt å være gunstig for å holde leveren og cellemembranen sunn hos tenåringer og voksne. Selv om dette stoffet antas å være trygt, kan for mye av det forårsake uønskede reaksjoner. Noen av de vanligste kolin bivirkningene kan inkludere en skarp, fisklignende kropps lukt, diaré og senket blodtrykk.

Selv om det ikke er noen offisiell standard for hvor mye kolin skal tas på daglig basis, antas det at de fleste voksne kan tolerere opptil 3500 mg (eller 3,5 gram) per dag. Å ta mer enn dette beløpet kan resultere i ubehagelige eller potensielt livstruende reaksjoner. Det anses å være sjeldent å utvikle visse bivirkninger ved å konsumere matvarer som inneholder dette kjemikaliet, men de kan lett utvikles ved å ta for mye i et supplementskjema. En av de vanligste bivirkningene av over-tilskudd er kropps lukt. Denne lukten er generelt sterk og kan lignes på duften av fisk.

I tillegg til en uvanlig kropps lukt, kan kolin bivirkninger som skyldes å ta for mye av kostet, føre til overdreven svette. Denne økningen av svette kan gjøre den fisklignende duften mer merkbar, da økningen av fuktighet er et biprodukt av kjemikaliet som metaboliseres og utskilles fra kroppen. Disse symptomene kan lett løses ved å senke doseringen av kosttilskudd eller forbruke færre matvarer som inneholder kolin.

Andre vanlige kolin bivirkninger er overdreven spytt og magerelaterte problemer. De som tar dette tilskudd eller spiser store deler av mat som inneholder dette kjemikaliet, kan utvikle en opprørt mage, oppkast og diaré. I tillegg kan noen oppleve en plutselig mangel på appetitt.

Noen mennesker kan utvikle allergiske reaksjoner eller oppleve medisininteraksjoner, selv om slike problemer er uvanlige. Allergi-relaterte kolin bivirkninger kan inkludere utslett eller elveblest, hevelse i halsen eller tungen og kortpustethet. Noen reseptbelagte medisiner, inkludert de for leverproblemer, nevrologiske problemer og hjerteforhold, kan påvirke dette kjemikaliet negativt. Det er derfor viktig å snakke med en lege før du starter et kolintilskudd. Selv om mer forskning må gjøres om emnet, frykter noen at et annet potensielt, men uvanlig bivirkning er en økt risiko for kolonkreft, særlig hos kvinner.