Hva er de vanligste øyefeilene?

Øyefeil er et fenomen mange mennesker håndterer daglig. I noen tilfeller er øyefeilene tilstede fra fødselen. Andre typer øyefekter utvikles senere i livet. Det er flere øyeforhold som er langt mer vanlige enn andre. Heldigvis kan mange av disse vanlige feilene behandles effektivt.

Myopi er lett en av de vanligste av alle øyefeil. Kjent for mange som nærsynthet, gjør denne tilstanden at personen kan nyte tydelig syn på nært hold, mens gjenstander blir stadig uskarpe ettersom personen beveger seg lenger bort fra dem. Myopi er vanligvis et eksempel på øyefødselsfeil, siden tilstanden innebærer enten et objektiv som er tykkere enn normalt eller et øyehals som er mindre enn det skal være. Korrigerende linser og noen kirurgiske teknikker kan kompensere for tilstanden og tillate personen å nyte et mer normalt synsfelt.

Hyperopi eller langsynthet er motsatt av nærsynthet. Personer som lider av denne tilstanden har en tendens til å ha vanlig avstandssyn, men kan ikke tydelig fokusere på gjenstander som ligger i nærheten. Denne tilstanden er mer vanlig senere i livet, og er vanligvis tilskrives et objektiv som har blitt for tynt, eller en tilstand som har forårsaket at øyeeballet øker i størrelse. Som med nærsynthet kan bruk av korrigerende linser delvis kompensere for tilstanden og gjøre det enklere for den enkelte å nyte lese eller andre aktiviteter som krever en klar visning av nærliggende objekter.

Astigmatisme er en defekt som utvikler seg på grunn av skift i krumningene langs overflaten av øyet. En person som håndterer denne tilstanden, vil ikke ha klart syn i en rekke retninger. En bestemt synlinje vil være merkbart klarere enn alle andre. Bruk av korrigerende linser som har forskjellige kurvaturer langs forskjellige fly kan bidra til å kompensere for astigmatisme.

Glaukom er en situasjon der et blindt flekk utvikler seg og sakte begynner å utvide, effektivt skjule visjon. Denne tilstanden skyldes ofte trykket i øyet. Fordi glaukom utvikler seg over tid, oppdager pasientene ofte ikke en forskjell i synet til sykdommen er diagnostisert under en øyeteksamen.

Blindhet er en av øyefeilene de fleste frykter mest. I noen tilfeller er blindhet et resultat av noen plutselige traumer i det okulære systemet, for eksempel i en ulykke hvor skader på hodet opprettholdes. På andre tidspunkter utvikles blindheten over tid ettersom en bestemt fysisk tilstand eskalerer. Personer som lider av diabetes er mer utsatt for tap av syn enn andre og må ta spesielle forholdsregler for å begrense sykdommens virkninger på øyefunksjon.

Ofte kan øyefeil behandles eller forvaltes på en eller annen måte. Sammen med ernæring og korrigerende briller, er det også kirurgiske muligheter som kan bidra til å helt eller delvis gjenopprette full syn. Imidlertid vil ikke alle som lider av øyeproblemer oppleve samme grad av respons på en gitt behandling, eller til og med være kvalifisert for alle tilgjengelige behandlinger. Rådgivning med en kvalifisert visjonssjefspesialist er viktig for å identifisere og gjennomføre det mest praktiske behandlingsforløpet.