Hva er de vanligste øyesykdommene?

Det er mange typer øye sykdommer og forhold. Blant de vanligste diagnostiserte er konjunktivitt, glaukom, diabetisk retinopati og aldersrelatert makuladegenerasjon. Noen øyesykdommer er bare irriterende og ubehagelig. Andre er imidlertid alvorlige nok til å skade øyet og til og med blindhet.

Konjunktivitt er blant de vanligste sykdommene som påvirker øyet. Denne tilstanden får det berørte øyet til å bli rødt, betent og kløende. Det kan også føre til at øyelokkene svulmer og gir utladning. Noen mennesker opplever også en skrape følelse i øynene og smerter når øynene blir utsatt for sterkt lys. Konjunktivitt kan skyldes et virus, bakterier eller allergi. Avhengig av type konjunktivit, kan behandling omfatte antibiotika, antihistaminer og trinn som er ment å holde pasienten mer komfortabel.

Glaukom er en gruppe forhold som er merket av nerveskade på baksiden av øyet, som kalles optisk nerve. Det overdrevne trykket er ofte forårsaket av unormalt trykk i pasientens øye. Dessverre ødelegger glaukom visjon, og er blant de hyppigste årsakene til blindhet. Det er ingen kur mot glaukom, men tidlig behandling kan bidra til å forhindre eller forsinke visjonen. Behandling kan omfatte medisinert øyedråper, medisinering for å redusere trykket i øyet eller kirurgi.

For diabetikere er en av de mulige komplikasjoner av problemer med blodsukker diabetisk retinopati. Denne øye tilstanden er markert av skadede blodkar i øynene. Etter hvert som diabetisk retinopati utvikler seg, kan nye blodkar vokse over netthinnen, vevet som strekker øyets indre. Arrvev kan dannes på grunn av denne nye veksten, noe som forårsaker at retina løsner fra øyet. Uten behandling, som kan inkludere bruk av lasere for å forsegle skadede blodårer og kvitte seg med ny blodkarvekst, forårsaker denne sykdommen blindhet.

Etter hvert som de blir eldre, kan de være mer tilbøyelige til å utvikle aldersrelatert makuladegenerasjon, en av de viktigste årsakene til synsfare hos personer som er 60 år eller eldre. Aldersrelatert makuladegenerasjon forårsaker makula celler å dø, noe som fører til synstap. Makulaen er en spesielt sensitiv del av netthinnen og er ansvarlig for sentral syn. For noen mennesker utvikler aldersrelatert makuladegenerasjon sakte nok til at de ikke legger merke til signifikant synstap, men andre opplever rask progresjon og tydelig synstap. Legene kan ikke kurere makuladegenerasjon, men de kan bruke behandling, som laseroperasjon, antioksidanter og injiserbare legemidler, for å senke det og unngå synstap.

Det er viktig å merke seg at mange øye sykdommer ikke forårsaker symptomer i sine tidlige stadier. Andre kan forårsake tidlige symptomer som ikke virker truende nok til å se en øye lege. Imidlertid er det noen øyeforhold som fører til synsfare, og å få noen øye sykdommer tidlig kan forhindre eller sakte tap av syn. Som sådan er det viktig å se en øye doktor for regelmessige kontroller, så vel som når visuelle endringer oppstår.