Hva er effekten av for mye kalium?

Det medisinske uttrykket for å ha for mye kalium i blodet er hyperkalemi. Denne tilstanden kan forstyrre kroppens evne til å regulere hjerterytmen og gi tilstrekkelig muskelstyrke. Bivirkninger varierer fra overflødig intestinal gass til lavt blodtrykk og lammelse.

Mindre symptomer på for mye kalium inkluderer en opprørt mage, kvalme, diaré, oppkast, oppblåsthet eller gass. Disse bivirkningene kan oppstå når mengden kalium i blodstrømmen fremdeles anses som trygg. Enkelte individer kan oppleve milde symptomer med normale kaliumnivåer, spesielt hvis de har følsomhet overfor enkelte kosttilskudd.

Økt kaliumnivå kan forekomme hos personer med nyreproblemer eller alvorlige infeksjoner. Overdosering på kalium ved å ta for mange kosttilskudd i tillegg til høyt diettinntak fra naturlige matkilder kan føre til hyperkalemi. Personer med høyeste risiko er de som følger et lavt natrium, høyt kalium diett mens de tar ekstra kosttilskudd.

Høyt kaliumnivå er noen ganger forårsaket av dårlig nyrefunksjonalitet. Nyrer bidrar til å kvitte seg med overflødig kalium. Hvis organene begynner å mislykkes eller ikke fungerer som det skal, oppstår overflødig kalium i en persons blodstrøm.

Noen av de mer alvorlige bivirkningene av høye kaliumnivåer inkluderer generell muskel svakhet, følelser av brennende og prikkende, lammelse, listeløshet, svimmelhet, forvirring, lavt blodtrykk, uregelmessig hjerterytme og til og med død. Mens kalium brukes til å behandle høyt blodtrykk, vil en person ønske å justere sin dose for å sikre at blodtrykket ikke faller under normale nivåer. En uregelmessig hjerteslag kan føre til økning i hjertebanken og hjertestans.

Symptomer på brennende og prikkende er en indikasjon på nervefølsomhet eller skade. Nervesystemet er spesielt følsomt for kalium og vil begynne å degenerere hvis det utsettes for høye nivåer over en lengre periode. Muskler reagerer også negativt på høye nivåer av mineralet og begynner å atrofi eller svekke seg.

Siden noen av symptomene på for mye kalium er forbundet med andre uavhengige helsemessige forhold eller miljøfaktorer, er det viktig å avsløre mengden tilleggsdosering til medisinske fagpersoner. En blodprøve vil avsløre kaliumnivået i kroppen, noe som indikerer om nivåene er mangelfull, tilstrekkelig eller for høy. Tilskuddsdosering justeres ofte i henhold til individets naturlige serumkaliumnivå.

For mye kalium kan bli farlig hvis milde symptomer ikke tas alvorlig. Siden mineralet brukes i mange medisiner for å senke blodtrykket hos personer med hypertensjon eller en historie med høyt blodtrykk, er det viktig å varsle lege om noen av effektene begynner å manifestere seg. Tretthet som ikke tilskrives andre faktorer kombinert med hjertebanken er vanligvis et tegn på at individets blodtrykk er for lavt.