Hva er effekten av forhøyede reninnivåer?

I menneskelig anatomi kan forhøyede reninnivåer føre til hypertensjon. Over tid kan økningen i blodtrykk forårsaket av høye nivåer av renin føre til alvorlige og noen ganger livstruende forhold. Under normale omstendigheter frigjøres renin for å motvirke en reduksjon i salter eller i volumet av blod. Renin brukes til å øke blodvolumet som skaper en økning i trykk mot venene og blodårene.

Forhøyede reninnivåer er en mulig årsak til høyt blodtrykk. Dette enzymet er en del av et system som bidrar til å kompensere for svingninger i nivået av natrium og kalium og i tillegg til forskjeller i blodvolumet i kroppen. En reduksjon i nivåene av noen av disse tingene kan føre til at nyrene frigjør renin, noe som avgjør en kjedereaksjon som til slutt resulterer i økte aldosteronnivåer som frigjøres av binyrene.

Med forhøyet aldosteron og renin i blodet begynner en persons nyrer å reabsorbere natrium- og kaliumsalter som ellers ville gå tapt gjennom urinen. Disse saltene binder til vann, og øker volumet av væske som er tilstede i blodkarene. En økning i væsken fører til økt blodtrykk fordi det er mer blod i blodårene og blodårene som presser ut mot de vaskulære veggene. Mens renin syklusen er viktig for å balansere nivået av salter i blodet, er forhøyede reninnivåer vanlige i dagens samfunn, delvis på grunn av saltets overflod.

Selv om forhøyet renin kan være gunstig under en rekke omstendigheter, kan høyt nivåer av høy kvalitet føre til hypertensjon, en tilstand som forårsaker alvorlige helsekomplikasjoner. Personer med høyt blodtrykk har større risiko for kardiovaskulære hendelser som hjerteinfarkt, hjerneslag og brudd på aneurismer i de store blodårene rundt hjertet. Mange av disse forholdene er livstruende, så kontrollerende reninnivåer er viktige for å beskytte en persons helse.

Selv om den eneste tilstanden direkte forårsaket av forhøyet renin er hypertensjon, er det en rekke andre helsemessige forhold som kan indikeres ved forhøyede nivåer av dette enzymet. Dehydrering og blodtap på grunn av intern eller ekstern skade kan føre til høye nivåer av renin fordi hormonet frigjøres når blodvolumet avtar. Visse medisinske tilstander, som skrumplever, Addison’s sykdom og nefritisk syndrom, kan også føre til at kroppen produserer mer renin. Tumorer i nyrene har også vært kjent for å produsere sterkt økte nivåer av renin. En pasient som viser forhøyet renin bør testes for disse forholdene for å behandle årsaken til overdreven reninproduksjon og ikke bare symptomet på høyt blodtrykk.