Hva er effekten av kaliummangel?

Kalium er et mineral som bidrar til å opprettholde vann- og syrebalansen i blod og vevceller, assisterer i muskelbygging og overfører elektriske signaler mellom celler og nerver. Symptomer på hypokalemi, eller kaliummangel, inkluderer tørr hud, muskel svakhet, tretthet og langsomme reflekser. Hvis mangelen utvikler seg raskt eller blir ukontrollert, kan hjerteproblemer og lammelse oppstå. Hypokalemi er en svært alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig legehjelp.

Når en person lider av mild kaliummangel, kan han eller hun ikke ha noen symptomer. Personer med lavt kalium kan imidlertid utvikle følsomhet over for salt eller natrium, noe som kan føre til høyt blodtrykk. Unormalt tørr hud kan også skyldes lavt kalium, da mineralet spiller en viktig rolle i å opprettholde væskenivåer i celler. Kalium er også nødvendig for beinhelse, da det forhindrer at alkaliske forbindelser som finnes i bein blir brukt opp av kroppens naturlige metabolske syrer, lavt kalium er forbundet med økt risiko for osteoporose.

Personer med kaliummangel kan også føle seg trette og svake. Mineralet hjelper kroppen til å bruke glukose, den viktigste energikilden, så når denne prosessen ikke fungerer riktig, kan det føre til at en følelse går ned. I tillegg til tretthet, når musklene ikke har nok energi til å fungere riktig, kan de bli svake og smertefulle.

Som elektrolyt spiller kalium en nøkkelrolle i bevegelsen av elektriske impulser gjennom hele kroppen. Når en person har lavt kalium, kan disse impulser sakte eller ikke reise som de burde. Dette kan føre til irritabilitet, angst, forvirring og depresjon, som bare kan forverres i kombinasjon med andre effekter, som tretthet og svakhet.

Kalium spiller en nøkkelrolle i muskelkontraksjon, slik at mangel på dette mineralet kan forårsake en rekke muskelsymptomer. Sakte reflekser, kramper, kramper og spasmer er alle effekter av kaliummangel. Problemer med bena under søvnen, inkludert rastløse bensyndrom og karlehester – sterke, plutselige kramper i kalvemuskulaturen – kan også være verre hos personer som ikke får nok av dette mineral.

Over tid kan en alvorlig kaliummangel selv forårsake skade på musklene selv, noe som fører til at fibrene bryter ned. Dette kan føre til rabdomyolyse, en tilstand der proteiner fra muskel fiber slippes ut i blodet. Disse proteinene kan skade nyrene og i alvorlige tilfeller føre til nyresvikt.

Lavt kalium kan også resultere i lammelse, da mineralet er avgjørende for transport av elektriske signaler som tillater muskelbevegelse. Lammelse kan forekomme i noen del av kroppen, men er særlig forbundet med fordøyelsessystemet. Når deler av dette systemet blir lammet, kan mat ikke fordøyes ordentlig, noe som fører til mage og tarmkramper, forstoppelse og oppblåsthet.

Tyrotoksisk periodisk lammelse kan også forekomme, noe som skyldes et overskudd av skjoldbruskhormon i kroppen. Behandling av dette overskudd av skjoldbruskhormonet øker nivået av kalium i kroppen, noe som bør forbedre muskel svakhet og lammelse. En annen type lammelse, hypokalemisk periodisk lammelse, er en medfødt tilstand forårsaket av lave kaliumnivåer. I disse tilfellene er kaliummangel ikke forårsaket av sykdom eller diett, men skyldes en abnorm overføring av kalium mellom blod og muskelceller.

En av de mest farlige effektene av kaliummangel er at det kan føre til at hjertet slår unormalt, kalt dysrytmi. En person med dysrytmi kan oppleve et plutselig raskt hjerterytme, brystsmerter og svimmelhet. Dette er en potensielt livstruende tilstand, da det kan forårsake hjertestans og få hjertet til å slutte å slå helt.

Kjente årsaker til hypokalemi inkluderer overdreven diaré, svette og oppkast. Bruk av diuretika og avføringsmidler, samt spiseforstyrrelser som bulimi, kan forårsake magnesiummangel, noe som kan være en medvirkende faktor for å utvikle denne tilstanden. Noen antibiotika og andre medisiner kan også forårsake denne tilstanden. Sykdommer som hemmer nyrens kaliumretensjonsevne, som Liddle syndrom, hyperaldosteronisme og Cushing syndrom, kan alle forårsake kaliummangel, som kan hypertyreose, en sykdom som forårsaker at skjoldbruskkjertelen produserer for mye hormon.

Når kaliummangel kan tilskrives en bestemt sykdom eller oppkast og diaré, kan en helsepersonell vanligvis behandle de underliggende forholdene, og sørge for at det er tilstrekkelig kalium i dietten. Hvis medisinering er årsaken, kan det hende at det i noen tilfeller er mulig å endre reseptbelysningen, eller et høyt kalium diett kan anbefales. Mineralsk kosttilskudd kan også være nødvendig hvis pasienten ikke kan få nok kalium gjennom diett alene. I alvorlige tilfeller kan kalium administreres intravenøst.

Matvarer med høy kalium inkluderer biff, kylling og fisk som torsk, laks og sardiner. Gode ​​vegetabilske kilder inkluderer erter, tomater, grønne grønnsaker, limabønner og potetskinn. Bananer, tang, meloner, aprikoser og sitrusfrukter er også rik på kalium. Tørket frukt som mango og aprikoser gir konsentrerte kilder til kalium, som også nøtter og sjokolade.