Hva er effekten av lav progesteron?

Progesteron er et viktig kvinnelig hormon som kan bli redusert på grunn av overgangsalderen eller en rekke helseproblemer. Effektene av lav progesteron kan variere fra milde symptomer som væskeretensjon, vaginal tørrhet eller migrene hodepine til mer alvorlige effekter, inkludert økt risiko for høyt blodtrykk og visse former for kreft. Kvinner som har lave nivåer kan lide av en rekke menstruelle abnormiteter, søvnløshet og hårtap. Eventuelle spørsmål eller bekymringer om effekten av lav progesteron eller potensielle behandlingsalternativer bør diskuteres med lege eller annen medisinsk faglig.

De tidlige symptomene på lave progesteronnivåer kan noen ganger overses eller anses ubetydelige. Disse symptomene inkluderer ofte oppblåsthet, væskeretensjon, utilsiktet vektøkning og vaginal tørrhet. Ytterligere symptomer kan senere utvikles, inkludert migrene, søvnløshet og ustabile blodsukkernivåer. Humørsvingninger, depresjon og angstangrep utvikler seg noen ganger ettersom disse hormonnivåene fortsetter å minke. Disse symptomene skal rapporteres til en lege for videre medisinsk vurdering.

Ubehandlede lave progesteronnivåer kan begynne å forårsake moderate til alvorlige helseproblemer. Det er en høyere risiko for hjertesykdom, høyt blodtrykk og hjerneslag når kroppen er mangelfull i dette viktige hormonet. Visse former for kreft, spesielt de som involverer reproduksjonssystemet, kan være relatert til lave nivåer. Utviklingen av fibroid svulster i livmoren eller en rekke menstruasjonsproblemer er også vanlig. Fertilitetsproblemer og hyppige miscarriages er mulige effekter av denne typen hormon ubalanse.

Blodprøver blir ofte bestilt av behandlingslegen når det er mistanke om lave progesteronnivåer. Når diagnosen er nøyaktig, vil legen samarbeide med pasienten for å utvikle en hensiktsmessig behandlingsplan. Hormonbehandling er ofte brukt, selv om enkelte kvinner kan være opptatt av potensielle helsefare forbundet med langvarig bruk av hormonbehandling. Denne typen terapi antas å være forbundet med økt risiko for å utvikle visse former for kreft, særlig hos kvinner som har en familiehistorie av reproduktive kreftformer.

Diettendringer kan være nyttige for å øke nivåene av progesteron i blodet. Noen matvarer som antas å være mest fordelaktige, inkluderer frukt, grønnsaker og fettfattige kjøttprodukter. Kosttilskudd kan bli anbefalt for noen kvinner, men en hvilken som helst metode for behandling bør diskuteres med en lege. Regelmessig trening kan også bidra til å øke disse hormonnivåene hos kvinner som er sunne nok til trening.