Hva er effekten av tretthet?

Tretthet kan påvirke mange forskjellige områder av en lidendes liv. Effektene av tretthet utvider seg vanligvis til både hjemme og arbeid, noe som kan påvirke kvaliteten på både personlige og profesjonelle forhold. Kronisk tretthet er også antatt å forverre mange sikkerhets- og helserisikoer.

Når kroppen er for sliten og en person føler seg utmattet mye, kan immunsystemet bli påvirket, noe som kan øke risikoen for sykdom. Disse effektene av tretthet kan føre til fordøyelsesproblemer, høyt blodtrykk og hjertesykdom. De to typer tretthet er kronisk og akutt. Kronisk tretthet er pågående og kan være forårsaket av en medisinsk tilstand som depresjon eller en sykdom som kreft. Akutt, eller plutselig, tretthet er midlertidig og kan bli brakt gjennom overarbeid eller fra å ikke sove for en eller to netter.

Mens tretthet ofte blir lagt merke til i fysiske effekter, som for eksempel mangel på energi, kan det også være mentalt. Mental tretthet er vanlig hos personer som arbeider med informasjon, spesielt med stressende frister eller et høytrykksmiljø. Prosjektledere, forfattere, regnskapsførere, studenter og mange andre kan lide effekten av tretthet ved å føle seg overveldet mentalt. Disse effektene kan inkludere en blokkering av evnen til å skape nye ideer. Forfatterblokk kan for eksempel være et resultat av mental tretthet. Avslapping kan bidra til å bekjempe effektene av både fysisk og mental tretthet.

Noen ganger bare å komme vekk fra prosjekter, for eksempel å ta en pause eller en tur, kan redusere mental tretthet. Åndedretthet dypt eller gjør enkle strekker kan også bidra til å lette de fysiske effektene av tretthet, for eksempel muskelsmerter og hodepine. Effektene av både fysisk og mental tretthet kan påvirke forhold. Personer som er kronisk trøtt, har en tendens til å være enten irritabel eller upassende dum – disse effektene kan spesielt forårsake irritasjon på arbeidsplassen. Familielivet kan også bli påvirket av tretthet hvis foreldrene føler seg for trette til å tilbringe tid med sine barn på kvalitetsaktiviteter som spill og sykkelturer.

Sikkerhetsrisiko ved å være trøtt og trøtt, inkluderer å sovne på jobben eller under kjøring. Disse “micro sover”, hvor utmattede mennesker bare lukker øynene og nesten umiddelbart sovner på grunn av å være overtired kan være ekstremt farlig. Skiftarbeidere antas ofte å være spesielt utsatt for effekten av tretthet, fordi de vanligvis må sove ved skiftende timer på grunn av å jobbe med ulike skift. Det er ofte vanskelig å tilpasse seg endring av hviletid, og resultatet blir ofte trøtt i løpet av dagen, noe som resulterer i mikroservasjoner. Mange ulykker kan være forårsaket av personer som opplever effekten av tretthet fordi muligheten til å ta smarte beslutninger og forebygge ulykker ofte blir svekket.