Hva er farene ved lordose?

Lordosis er en medisinsk tilstand hvor den nedre delen av en persons ryggrad er buet. Når man ser bakfra, ser ryggraden til en person med lordose sviktende rett ut. Krumningen gjør det imidlertid til at personen ser ut som om han eller hun har en swayback. Av denne grunn vil en person med tilstanden ha mellomrom mellom ryggen og overflaten under når han ligger ned.

En person med denne tilstanden har ofte utstikkende skinker. Personer med sykdommen opplever vanligvis ikke smerter i rygg eller ben, selv om de kan utvikle dysplasi i hoften. For å diagnostisere en person utfører en lege vanligvis en røntgen for å bestemme nøyaktig hvor buet ryggraden er. Legen utfører også beinskanning, blodprøver og magnetisk resonansavbildning (MRI) skanning for å eliminere muligheten for at krumningen skyldes en alvorlig sykdom.

Lordosis kan skyldes en rekke faktorer. For noen er det forårsaket av achondroplasi, en genetisk beinvekstforstyrrelse som også kan forårsake dværgisme. Diskitt, en betennelse mellom platene i ryggraden og kyphos, også kjent som pukkel, kan også føre til denne tilstanden. Fedme kan også forårsake lordose, da den overvektige personen bærer sin kropp feil for å kompensere for overflødig vekt. Osteoporose og spondylolistese, en tilstand der en av vertebra glir fremover, kan også føre til uorden.

Identifisering av lordose tidlig er nødvendig for å kunne behandle tilstanden. Hvis pasienten er i stand til å bøye ryggen, kan lordosen ikke kreve mye medisinsk behandling. Hvis personen har problemer med å bøye seg og uorden blir ubehandlet, kan den imidlertid føre til redusert mobilitet og føre til at deformiteter utvikles videre.

Den presise behandlingen avhenger av årsaken, pasientens alder, pasientens helse og pasientens reaksjon på ulike prosedyrer og medisiner. Hvis tilstanden er rett og slett resultatet av dårlig stilling, kan øvelser være alt som trengs for å behandle problemet. Hvis tilstanden skyldes et hofteproblem eller ved osteoporose, behandles den underliggende årsaken for å løse problemet.