Hva er palatin mandler?

Selv om det finnes flere typer mandler bak munnhulen, er palatine mandler to av de mest åpenbare, og kan ses på høyre og venstre side av halsen. Disse mandlene er små, mandelformede masser av lymfatisk vev som stikker ut fra hver side av munnhulen, og dekkes i små groper. De regnes som en av kroppens mange forsvarsmekanismer, og beskytter både luftveiene og fordøyelseskanaler fra infeksjon.

Sitter mellom glossopalatin og pharyngopalatinbuene, er palatin-mandlene en del av tonsillarringen. Disse mandlene er to av de største og mest merkbare i tonsillarringen, og består for det meste av små masser av lymfoidvev, slimhinner, vener og nerver. De bærer også små groper, som ofte kalles krypter. Disse krypter er faktisk små, epithelium-lomme lommer som ofte samler rusk som matpartikler eller slim.

Hovedfunksjonen til disse mandlene er å beskytte kroppen mot infeksjon. Eldre tonsillar b-lymfocytter (B-celler) produserer fem klasser av antistoffer som kan bidra til å beskytte mot ting som stafylokokker aureus og difteri. De hjelper også med å fange bakterier, slik at kroppstiden til å skape antistoffer for å drepe de invaderende bakteriene. I tillegg til å være en immunitetsforsterker, jobber mandler også som et lag med andre lymfoide vev for å behandle og sirkulere lymfevæske.

Noen ganger er mengden bakterier som kommer inn i kroppen overmakter palatin-mandlene, som ofte fører til infeksjon. Akutt tonsillitt er en av de vanligste sykdommene som påvirker dette organet, og er gjenkjennelig ved utseendet av lyse røde, forstørrede mandler som kan dekkes i små gule eller hvite flekker. Det er også noen ganger ledsaget av ondt i halsen og høy feber. Tilbakevendende eller kronisk tonsillitt er lik i symptomer, men er kategorisert etter frekvensen og varigheten av disse symptomene. Det er vanligvis definert som tre episoder per år i tre påfølgende år, fem episoder i to påfølgende år, eller fire til syv episoder på ett år.

Palatin-mandlene kan også bli offer for atrofi og kreft. Tonsillar hypertrofi er utvidelsen av mandler uten en historie med tonsillitt, og kan forårsake søvnforstyrrelser, smerter og problemer med å svelge. Tonsilkreft er uvanlig, men forekommer noen ganger hos de som har vært utsatt for humant papillomavirus (HPV) eller humant immundefektvirus (HIV).