Hva er sammenhengene mellom overgangsalderen og kvalme?

Forbindelsene mellom overgangsalderen og kvalme forstås ikke helt, men de mest fremtredende teoriene hevder at menopausal kvalme stammer fra hormonfluktuasjoner. En kvinnes hormonnivåer kan variere mye i overgangsalderen, og det oppstår hormonelle ubalanser som forårsaker mange tilfeller av kvalme. Ytterligere koblinger antas å eksistere mellom kvalme og stress forbundet med overgangsalderen også. Andre faktorer som kan forsterke kvalme symptomer i overgangsalderen er tretthet, mangel på trening og dårlige kostvaner.

De to sentrale hormonene som antas å påvirke overgangsalderen er kvalme østrogen og progesteron. Begge disse hormonene produseres av eggstokkene. Under overgangsalderen kan progesteron og østrogenivåer stige og falle dramatisk, noe som igjen kan føre til hormonelle ubalanser. Mange forskere mener at når progesteronnivået synker betydelig, kan det oppstå et bredt spekter av gastrointestinale problemer. Disse problemene inkluderer, men er ikke begrenset til, halsbrann, gass, kvalme og diaré.

Mange kvinner som opplever overgangsalder og kvalme, føler seg verre om morgenen. Dette faktum belyser parallellen mellom menopausal kvalme og det velkjente fenomenet morgenkvalme. Morgenssyke er et vanlig symptom på graviditet som påvirkes av endringer i østrogen- og progesteronnivå. Likheten mellom morgenkvalme og menopausal kvalme gir ekstra støtte til ideen om at overgangsalderrelatert kvalme hovedsakelig skyldes hormonelle forandringer.

I tillegg til å bli påvirket av hormonelle endringer, er overgangsalderen og kvalme forbundet med andre faktorer. Gastrointestinal (GI) -kanalen er følsom for angst og stress. Kvinner som lider av vanlige menopause symptomer som søvnløshet og nattesvette kan bli veldig stresset og utmattet over tid. Slike tretthet og stress antas å utløse kvalme i noen tilfeller. Blodsukkerendringene som også noen ganger ses i overgangsalderen, kan komme inn i ligningen også. Noen forskere mener at også blodtrykk og kvalme kan knyttes sammen. I tillegg kan ikke å få nok mosjon og spise dårlig mat til å gjøre en kvinne mer utsatt for kvalme ved å redusere sin generelle tilstand av helse.

Ikke alle kvinner opplever kvalme i overgangsalderen. Kvinner som opplever kvalme, kan ha ekstremt variable symptomer. Kvalme er et mindre, sporadisk ubehag for noen, mens det kan være en daglig kamp for andre. Mange kvinner med mindre alvorlig kvalme lykkes med å håndtere sine egne symptomer med hvile, kutte ned på koffein og alkohol, og en og annen bruk av over-the-counter medisiner for kvalmehjelp.

Kvalme løser seg selv naturlig over tid, men behandling kan være nødvendig i alvorlige eller kroniske kvalme tilfeller. Hormon erstatningsterapier som øker østrogen eller progesteron nivåer er vanlige behandlinger. Enhver hormonutskiftningsterapi har tilknyttede risikoer, så kvinner bør alltid rådføre seg med sine leger for å bestemme seg for det beste løpet av behandlingen. Vitenskapen avslører fortsatt forbindelsene mellom overgangsalderen og kvalme. Mens samspillet mellom mange komplekse faktorer bidrar til kvalme, er de fleste kvinner som søker hjelp, i stand til å dra nytte av eksisterende behandlingsmetoder.